O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Bosna i Hercegovina je pocela sa radovima na koridoru C5 koji bi trebao da je poveže sa susjednom Hrvatskom na jugu i gradom Budimpeštom na sjeveru.


Stanje na cestama se znacajno popravilo u posljednih godinu dana, tako da je sad vožnja kroz Bosnu i Hercegovinu sigurnija i prijatnija. Ceste u Bosni i Hercegovine su pune krivina pošto su pravljene u planinskim usjecima. Iako kroz Bosnu i Hercegovinu necete moci voziti prosjecnom brzinom kao u nekim dijelovima Evrope, vožnja ovom zemljom je prijatna koliko to vožnja može biti. Zemlja je prepuna prelijepih pejzaža, na cestama nije gust saobracaj i veliki je broj odmorišta gdje se može jesti i piti. Neki od najboljih restorana u ovoj zemlji se nalaze tik uz put. Mala je vjerovatnoca da cete ostati bez goriva, jer postoji veliki broj benzinskih pumpi, kao i servisa. Za vrlo nisku cijenu automehanicar ce popraviti vaš automobil dok ce vam vulkanizer zakrpiti probušenu gumu.

Svakako treba voditi racuna o slijedecem:

Uvijek je potrebno imati sa sobom mapu. Putokazi su tacni i veoma cesti, ali se zna desiti da na pojedinim dionicama jednostavno išceznu.

Putokazi u Republici Srpskoj su na cirilici.

Veoma je lako pronaci rezervne dijelove za automobile, njemacke proizvodnje, dok za ostale to može predstavljati problem.

Zakonom je propisano da u vašem prtljažniku trebate imati: rezervnu gumu, dizalicu, rezervne sijalice, prvu pomoc, uže za vucu i trokut. Rutinska policijska kontrola vam može tražiti da im sve to pokažete.

Tokom zimskog perioda potrebno je imati ili zimske gume ili gume za sve sezone. Ukoliko ih nemate tada u prtljažniku morate imati lance za snijeg. Na nekim cestama posjedovanje lanaca je obavezno što je indicirano prometnim znakovima.

Granicni prijelazi:

Sa sjevera ( Zagreb i Slavonija)
Brod
Bosanski Šamac
Gradiška

Sjeverna Dalmacija i Krajina
Bihac (Izacic)

Južna Dalmacija
Kamensko
Metkovic
Trebinje

Zapadna Srbija
Bijeljina
Zvornik
Višegrad

Crna Gora
Šcepan Polje
Trebinje

željeznicom
avionom
automobilom
autobusom
trajektom
tour operatori
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?