O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u

Doboj je ključni grad na rijekama Usori i Bosni. I on je jedan od onih bosanskih gradova gdje na malom prostoru možete naći i džamiju, katoličku i pravoslavnu crkvu i sinagogu. Dobojski jevrejski kulturni centar koji je bio uništen u drugom svjetskom ratu tek nedavno je obnovljen.Iako ovdje postoje arheološka nalazišta još iz kamenog doba, prvi pisani tragovi potiču iz prvog stoljeća kada su Rimljani zauzeli ove teritorije i sagradili Kastrum i malo naselje Kanube. Kastrum je sada glavna tvrđava u centru gada koju su pojačali bosanski velikaši, zatim Turci nakon njihovog dolaska u Doboj u 16. stoljeću. Dobar dio tvrđave je još netaknut, a spektakularni pogled sa vrha brda vrijedan je uloženog napora penjanja.

Planina Ozren koja se nalazi odmah do Doboja, atraktivnija je od Doboja samog. Tu se nalazi nekoliko manastira koji potiču iz 13. stoljeća (Manastir Sv. Nikole u blizini Petrovog sela najatraktivniji je od svih). Za ležerniju zabavu, tu je malo prirodno i veoma čisto Orlovo jezero. Ukoliko želite da plivate i jedete, na nekih 5 km od centra Doboja nalazi se Goransko jezero. Nekada je na njemu vladala velika gužva, ali u novije vrijeme je uglavnom tiho, otkako se otvorila Džungla (Nikole Pašića bb; tel: 053 241 273) tehnički najrafiniraniji bazenski kompleks na cijelome Balkanu.

Doboj je prije rata bio najvažniji željeznički čvor u Jugoslaviji, još uvijek je odavde moguće vozom stići do Zagreba, Ljubljane, Beograda, Budimpešte i Sarajeva. I to je grad kroz koji morate proći ukoliko iz Sarajeva želite da putujete u mjesta na sjeveroistoku.Lociraj na karti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Jajce
Banja Luka
Doboj
Bihać
Područje rijeke
Plive
Bardača
Ptičji Rezervat
Rijeka Una
Drvar
Cazin
Bosanska Krupa
Velika Kladuša
Prijedor/Kozara
Nacionalni Park
Sanski Most
Rijeka Vrbas
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?