O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

uLjudi Bosne i Hercegovine koriste različite prilike za proslave, festivale, godišnjice tokom cijele godine. Sarajevo je poznato po mnogobrojnim festivalima - kratkometražni filmovi, najnoviji jazz zvuci do alternativne teatarske produkcije.


I to tako da vam u Sarajevu ne može biti dosadno niti minut. Sijedi lista festivala koji se svake godine održavaju u gradu.

Sarajevo Fashion Week (Novembar)

Sarajevska sedmica mode je sve ono što se i očekuje od međunarodne sedmice mode. Dodatno tu su još i domaće prezentacije, kao kad glumci i pjevači nose revije bosanskohercegovačkih kreatora, te noć kada se najbolje obučenim javnim osobama uručuju nagrade za njihov stil.


Sarajevska zima (Februar/Mart)

Najduži sarajevski festival, koji traje dva mjeseca i svaki dan ima bar po jedan događaj a uključeno je više grana umjetnosti. Tu su sve vrste muzike, plesa, i teatra naravno, ali i organizovna posjete muzejima i šetnje gradom.


Kids festival (Juni)

Kid’s Festival - najveći nezavisni dječiji događaj u jugoistočnoj Evropi – je postao tradicionalni događaj kojem se raduju sva djeca u Bosni i Hercegovini. Kids festival je jedinstvena kombinacija obrazovanja i zabave. To je dječja sedmica sa izborom od preko 20 aktivnosti i filmova dnevno: kreativnih umjetničkih i pedagoških radionica, međunarodnih kioska, performansi, magic shows-a, žonglera, plesača, itd. Glavni show prezentira širok i popularan spektar animiranih i igranih filmova za mlade.


Međunarodni festival folklora (Juli)

Kako se odvija u drugoj polovici jula, preklapa se sa Baščaršijskim noćima. Tokom te jedne sedmice iz cijeloga svijeta dolaze folklorne trupe kako bi nastupale u Sarajevu.


Sarajevo Film Festival (Juli - August)

SFF je postao najprestižniji festival u Bosni i Hercegovini. Za razliku od nedodirljivog sjaja Kanskog ili Venecijanskog festivala, ovaj događaj je odlična prilika da se pomiješate i družite sa domaćim i stranim zvijezdama. Osim dešavanja na crvenom tepihu, ”panorama" i regionalni programi su domaćini najboljim dokumentarcima i definitivno su prilika da se upoznate sa najboljim filmašima jugoistočne Evrope.


Baščaršijske Noći (Juli)

U ljetnim mjesecima, sarajevski stari dio grada je najljepše mjesto za posjetiti, a tokom jula je još zanimljivije. U ovom mjesecu "Baščaršijske noći" nude raznovrsne programe, folklora, opere, baleta, rock-a, ljubavnih pjesama i poezije. Tu su i izložbe i dječji programi. Za sva dešavanja ulaz je slobodan.


Evropski književni susreti (Septembar)

(samo na lokalnim jezicima i francuskom). Godišnji skup koji ima teme kao "Naša Evropa" ili "Budućnost knjige u Evropi", na kojem učesnici široko diskutuju o temi. Reporteri, reditelji, pisci, pjesnici, glumci, filozofi, i prevodioci iz cijele Evrope se okupljaju kako bi sedam dana razgovarali i razmjenjivali svoja iskustva i ideje.


Teatar Fest (Septembar)

Ovaj festival prikazuje eksperimentalne projekte, istražuje "režiju, izvođenje, govor, pokret, kostime, muziku i ostale elementa teatarskog izraza" te prezentira projekte "koji istražuju nove prostore, vizije i medije".


MESS (Oktobar)

MESS znači "male eksperimentalne scene". Ovo je teatarski festival sa stoljetnom historijom. Vrši se selekcija gostujućih teatara i modernih plesnih grupa iz cijele Evrope. Djela se izvode na originalnom jeziku gostujućeg teatra, a ponekad se prijevod projektira iznad pozornice.


Jazz Festival (Novembar)

Ovo je relativno mlad festival koji je počeo 1997. godine. Festival je postao veoma popularan. Traje sedam dana i ne samo da možete slušati najbolji svjetski jazz, nego su tu i gostovanja umjetnika koji pripadaju novijim pravcima, a možete ih vidjeti na nekoliko mjesta u gradu u kasnim noćnim terminima. Ukoliko volite jazz, onda je jazzfest upravo za vas.
Lociraj na karti
Historija
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Gdje jesti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Smještaj
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Sarajevo
Bjelašnica i
Igman
Lukomir/Umoljani
Jahorina
Ilidža
Nacionalni Park
Sutjeska
Rijeka Tara
Gornja dolina
rijeke Drine
Kreševo
Fojnica
Kraljeva Sutjeska
Visoko
Vareš
Kanjon Rakitnice
Bijambare
Olovo
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?