O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Mostarsko proljeće (travanj/april - lipanj/juni)
Festival „Mostarsko proljeće“ je član Saveza europskih festivala (EFA). Organizator festivala je Matica hrvatska Mostar. Festival traje četrdeset pet dana i u tom razdoblju posjetitelji mogu vidjeti 40-tak različitih kazališnih, glazbenih, književnih, likovnih i dječji programa u izvedbi vrhunskih umjetnika. Više informacija na: www.matica-hrvatska-mostar.ba.

Melodije Mostara (travanj/april)
Međunarodni festival zabavne glazbe „Melodije Mostara“ se održava od 1995. godine i nametnuo se kao najprestižniji festival zabavne glazbe u BiH. Festival je natjecateljskog karaktera, a pobjednicima se dodjeljuje Grand prix Zlatno Sunce Mostara. Više informacija na www.melodijemostara.ba.

Mostarska liska (travanj/april)
Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ pokrenulo je Narodno pozorište u Mostaru 1991. godine. Festival je takmičarskog karaktera i u okviru njega dodjeljuju se nagrade "Velika liska" i "Mala liska".

Festival frankofonog teatra (svibanj/maj)
Festival je u organizaciji Ambasade Republike Francuske u BiH, Francuskog Instituta i Francuskog kulturnog centra Mostar. Izvođači predstava na francuskom jeziku su učenici srednjih škola i studenti.

Skokovi sa Starog mosta (srpanj/juli)
Ovaj sportsko-turistički događaj u Mostaru je vjerojatno jedan od najpoznatijih sličnih događaja u okruženju.
Skakači simboliziraju hrabrost, odvažnost i zdrav način života. Zelena Neretva, najveća hercegovačka rijeka simbolizira čistoću prirode, dok Stari most priča o povijesti, arhitekturi i ljudima ovoga kraja. Skokovi sa Starog mosta održavaju se krajem mjeseca jula.

Mostar World Music Festival (srpanj/juli)
Uz afirmirane world music umjetnike koji nastupaju u večernjim satima, dani Festivala ispunjeni su kulturnim i obrazovnim događajima. Program uključuje niz događaja iz kulture, vizuelne i muzičke radionice za djecu i odrasle, priliku za doživljaj bosanskohercegovačke muzičke i kulinarske tradicije, uz degustaciju lokalnog vina. Posjetitelji mogu vidjeti pozorišne priredbe i filmove, kao i promotivne filmove o turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine. Više informacija na: www.worldmusic.ba.

Mostar blues festival (srpanj/juli – kolovoz/avgust)
Festival je pokrenut s ciljem obilježavanja 100-te godišnjice postojanja blues muzike u svijetu. Nastojanje mostarskih muzičkih entuzijasta je da Mostar Blues Festival postane tradicionalni praznik blues muzike. Više informacija na: www.mostarblues.com.

Mostarski ljetni festival (srpanj/juli – kolovoz/avgust)
U sklopu Festivala se održavaju mnogobrojni programi, a među njima se izdvajaju „Šantićeve večeri poezije“ i „Anale crteža - Grand prix Mostar“, gdje se svojim djelima svake godine predstavi oko 50 već poznatih i priznatih umjetnika, ali i onih na početku karijere.

Dani teatra mladih - Festival autorske poetike (kolovoz/avgust – rujan/septembar)
Mostarski teatar mladih organizira ovaj Festival od 1975. godine. Uz Festival organiziraju i Alternativnu akademiju kao specifičan vid edukacije teatarskih umjetnika iz cijelog svijeta. Ovaj oblik neformalnog obrazovanja, kao i Festival postali su obavezna destinacija i termini za sve značajne teatarske poslenike u svijetu. Više informacija na: www.mtm.ba.

Dani filma (rujan/septembar ili listopad/oktobar)
Filmski festival "Dani filma" u Mostaru okuplja brojne filmske autore, a publici se prikazuju filmovi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Festival nije takmičarskog karaktera.
Lociraj na karti
Historija
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Gdje jesti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Smještaj
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?