O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Od ilirskih vremena pa do dolaska Osmanlija, drevno mjesto Blagaj bio je centar političke moći, a Mostar je bio tek malo naselje na obalama Neretve.


Vjeruje se da je prije nego su Turci osvojili Hercegovinu, Mostar bio naselje tek sa 19 kuća i visećim mostom koji je spajao obale. Ljudi koji su čuvali most zvali su se mostari i pretpostavlja se da odatle i potiče ime grada. Hercegovina je od 1482. godine zvanično bila pod turskom upravom. Ubrzo je Mostar postao administrativni i vojni centar Osmanlija u Hercegovini. Stari grad (čaršija), razvijao se oko novog kamenog mosta (Stari most), koji je završen 1566. godine, a gradili su ga dalmatinski majstori prema osmanlijskim nacrtima. Ovaj orijentalni dio i danas je sačuvao tradicionalne zanate: graviranje u metalu, slikanje i izradu ćilima. Oko Starog mosta sa obje strane Neretve počele su da niču nove mahale. Kako se širio islam po gradu koji je rastao, gradile su se džamije i medrese. Većina lijepih i značajnih mostarskih islamskih objekata izgrađena je krajem 16. i početkom 17. stoljeća. Za vrijeme turskog perioda Mostar je postao važan trgovački partner Dubrovniku i ostalim primorskim gradovima. Karavani su direktno u Mostar donosili dalmatinsko maslinovo ulje, ribu i lan, dok su iz Mostara prema obali sa sobom odnosili vunu, meso, med i zob. Dok šetate ulicama starog dijela grada još uvijek možete vidjeti zanatlije kako prodaju svoje rukotvorine.

Kraj 19. stoljeća donio je propadanje Otomanskoga carstava, a trogodišnja pobuna koja je trajala od 1875. do 1878. dovela je do konačnog pada carstva. Oportunistička Austro-Ugarska je odmah priključila Bosnu i Hercegovinu kao svoju novu administrativnu regiju. Odmah je izgrađena željeznica dajući orijentalnom gradu evropski štih. Za vrijeme kratke austrougarske vladavine izgrađeno je javno kupatilo, mnogo škola i mostova, počelo se sa izdavanjem novina i magazina, te je proširen cestovni sistem grada. Kršćani su uživali veće slobode, posebno katolici. U ovome periodu na području Mostara izgrađeno je nekoliko novih crkava. Oko starog grada i danas se može vidjeti arhitektura venecijanskog stila nastala u periodu austrougarske vladavine. Vladavina Austro-Ugarske se završila sa ubistvom princa Ferdinanda u Sarajevu. U decenijima koji su uslijedile, veliki dio Bosne i Hercegovine prošao je kroz tešku ekonomsku i političku borbu.

Sa završetkom II svjetskog rata i pobjedom partizana došla su izazovna, ali mirna vremena. Mostar je postao jedno od glavnih socijalističkih uporišta bivšoj Jugoslaviji, sa najvećim procentom miješanih brakova, te je i dalje ostao najvažniji grad u Hercegovini. U godinama koje su prethodile raspadu Jugoslavije, grad je doživljavao veliki prosperitet.
Lociraj na karti
Historija
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Gdje jesti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Smještaj
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?