O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Smještena na terasastom platou ispod zastrašujućih vrhova planina Čvrsnice i Prenja, Jablanica se njiše između mediteranske i kontinentalne klime.Rijeka Neretva je usjekla svoj put kroz centar, razdvajajući planinske masive. Baš su u Jablanici Tito i partizani koji su sa sobom vodili 4000 ranjenika dobili nevjerojatnu bitku na Neretvi tokom II svjetskog rata. Srušeni most koji su partizani iskoristili da prevare Nijemce i danas visi na visokim liticama kao podsjetnik ove velike partizanske pobjede. Pored ovog, na vrhu planine Prenj (2,155 m) postoji još jedan ratni spomenik posvećen Titu i partizanima koji su u tim izazovnim trenucima prešli preko ove surove, ali i lijepe planine.

Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“, koji se nalazi kod mosta, kroz izložene fotografije priča priču o ovom poznatom povijesnom događaju.
Stari njemački bunker koji se nalazi na istočnoj strani rijeke sada je pretvoren u restoran i kafić.

Jablanica je još poznata i po svojoj ukusnoj janjetini. Tradicionalni način spremanja janjetine na ražnju donio je slavu nizu restorana koji se nalaze na magistralnom putu M-17 južno od Jablanice. Većina restorana je popunjena i danju i noću i većina autobusa bilo da dolaze sa juga iz Mostara ili sa sjevera iz Sarajeva zaustavljaju se ovdje kako bi putnici kušali ovo jelo posebno slasnog okusa koje je vrhunsko gurmansko dostignuće. Probajte i vi!


JABLANIČKO JEZERO

Jablaničko jezero jedno je od najvećih vještačkih riječnih jezera u ovom djelu Evrope.

Prostire se od Brane kod Jablanice do Konjica, uz magistralni put M-17. Dugo je 31 kilometar. Privlači ribolovce i kupače. Pogodno je za sport na vodi, posebno jedriličarstvo. Dužinom cijelog jezera nalaze se pansioni, hoteli, privatne sobe i kampovi.

Svi ljubitelji ribe, svježu ribu mogu kupiti kod lokalnih stanovnika, koji stoje pored ceste i nude svoj bogati dnevni ulov - šarane, pastrmku, grgeč, te ostale vrste ribe.

Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?