O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Konjic je atraktivan zbog bogate prirode koja u potpunosti okružuje grad. Rijeka Neretva teče kroz sam centar, dok planina Prenj lebdi u pozadini grada.Stari grad je veoma lijep za šetnju, kao i centar grada iz kojeg se u svakom pravcu pruža interesantan vidik na okolnu prirodu. Glavna ulica je često zatvorena za motorni saobraćaj i tada je prepuna ljudi koji šetaju, sjede u kafićima ili jednostavno prodaju svoju robu na pijaci uz rijeku. Konjičani su veoma prijatni i ljubazni ljudi, te svakoga jednostavno možete upitati za upute kako doći do onog što vas interesuje ili se jednostavno upustiti u neobavezan razgovor.

Dok ste u Konjicu, obavezno prošećite obnovljenom Kamenom ćuprijom. Ćuprija je sagrađena 1682. godine, ali je srušena 1945. godine pri povlačenju njemačke vojske. Ponovno je obnovljena 2009. godine.

Od početka 1900. godine Konjic je poznat po svom drvorezbarstvu. Ovaj zanat je komercijaliziran početkom 20. stoljeća s dolaskom Austrougarske. Prije I svjetskog rata Konjic je imao desetine drvorezbarskih radionica, koje su prodavale svoj rezbareni namještaj diljem Austrougarske i šire. Specifična rezbarija se prenosila i nasljeđivala sa koljena na koljeno. Porodica Nikšić je jedna od nekoliko preostalih porodica koje na ovaj način i dalje prenose ovu porodičnu tradiciju, započetu davne 1927. godine. Njihove rukotvorine su uglavnom rađene u orahu, trešnji i javoru i većina je rađena po narudžbi i želji kupaca. Danas možete pronaći ove vrijednosti u dvije radnje, jedna do druge, u Ulici Varda br. 2: „Braća Nikšić“ i „Rukotvorine“. Namještaj porodice Nikšić proglašen je 2006. godine pokretnim nasljeđem BiH.

Detaljne informacije o rukotvorinama potražite na www.bracaniksic.com i www.rukotvorine.comJoš jedna poznata porodica koja se bavi drvorezbarstvom je porodica Mulić. Njihovu firmu „Mulićev Rekord“ osnovao je daleke 1929. godine Ismail Mulić. Od 1955. godine prizemlje njihove porodične kuće pretvoreno je u muzej i tako je postalo dostupno javnosti, što je ostalo do danas. Sve dodatne informacije o firmi, muzeju i njihovim proizvodima možete naći na www.drvorezbarstvo.com.

Središte turističke ponude Konjica je zasigurno Boračko jezero i dolina Glavatičevo. Oko ovog djelomično glečerskog jezera nalaze se bungalovi, hotel i kamp. Većina aktivnosti u prirodi kreće odavde: planinarenje, logorovanje, rafting, seoski turizam, vožnja kajakom ili kanuom, planinski biciklizam pa čak i paragliding.

BORAČKO JEZERO

Prava avantura čeka na vas iza vrha planine u blizini Boračkog jezera. Boračko jezero se smjestilo između planina Prenj, Visočica i Bjelašnica. Omiljeno je izletište i odmaralište domaćih i stranih turista. Od Konjica je udaljeno 20 km, s dobro označenim putokazima.Boračko jezero je prirodno planinsko jezero, prijatno za kupanje, odmor i rekreaciju. Raj za lovce i ribolovce.
Pored jezera možete kampovati i roštiljati. Najbolje mjesto je pored restorana, pokraj potoka i uz dosta raskošne hladovine.
Ulazak na jezero se naplaćuje (cijena ulaznice za sezonu 2010. iznosila je 2 KM).

Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?