O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u

Najviše naselje u sjevernoj Hercegovini je dom najotpornijim stanovnicima ove zemlje. Na 1,200 metara nadmorske visine, Kupres je prekriven snijegom barem pet mjeseci u toku godine.Dugačko i široko Kupreško polje
stvara oštre zimske uslove, ali istovremeno i čini Kupres glavnim zimskim rekreacijskim centrom u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kupres je idealno mjesto za odmor kako tijekom sezone skijanja tako i u ljetnim mjesecima. Kupreška visoravan je sa svih strana okružena visokim planinama i kao takva idealna je za ljubitelje avanturizma koji će zadovoljstvo pronaći u zmajarenju, paraglajdingu, planinarenju, lovu ili relaksirajućim izletima u prirodu.

Vrlo bogati aspekti kulture bosanskih Hrvata dolaze upravo iz ovog malog grada smještenog između Livna i Bugojna. Mnogi tradicionalni običaji koji su u drugim dijelovima zemlje sada samo dio folklornih priredbi ovdje su još dio svakodnevnice.
Stoga je svakako vrijedno i zanimljivo posjetiti Etnografsku izložbu kupreškoga kraja.
Stare poljoprivredne metode se slave svake prve nedjelje u julu kada se održava takmičenje Streljanica. Velika polja prekrivena visokom travom kose se tradicionalnim metodama da bi se vidjelo tko je najbrži i najvještiji kosac. Za ovo natjecanje pored vještine treba posjedovati i snagu. Kupres je po ovom godišnjem skupu poznat širom zemlje.Trke konja i gotovo zaboravljeni narodni običaji
, održavaju se na poljima oko Kupresa svake godine. Često se mogu začuti tradicionalna ganga i bećarac kako odjekuju poljima.

Radi velike nadmorske visine, mnogi stanovnici ovog područja se ne mogu osloniti na zemljoradnju, pa se vrlo često bave i ovčarstvom. Mnogi ljudi iz i oko Kupresa vam mogu posvjedočiti kako je ukusna janjetina sa roštilja i ovčji sir koji se pripremaju na tradicionalni kupreški način. Ukoliko vam se pruži prilika da jedete sa nekom od porodica ovoga kraja nemojte to propustiti. Kupres je tranzitni grad na putu iz Sarajeva za Livno i Jadransku obalu. Postoje svakodnevni autobusi iz Viteza i Travnika koji se po potrebi zaustavljaju u Kupresu. 
Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?