O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u

Povelja princa Mutimira od 28. rujna 892. godine slavi se kao dan nastanka grada Livna. Sam grad je interesantna mješavina dalmatinske, turske i socijalističke arhitekture.Kao i u drugim mjestima u Bosni i Hercegovini i u okolici Livna arheološka iskopavanja su otkrila ostatke ljudskih naseobina stare preko 4,000 godina. Mnoga od ovih nalazišta locirana su u Dumanu, velikoj kraškoj pećini iz koje izvire rijeka Bistrica. Izvor dosta nalikuje onome u Blagaju gdje izvire rijeka Buna.Na visokoj strmoj litici Teber postoji pećina istog tipa kao i ona u Blagaju. Vrlo vjerojatno je da su starosjedilačka ilirska plemena gradila svoja prva utvrđenja na vrhovima litica, a kasnije su ih Rimljani, Slaveni i Turci ojačavali. Silina vode koja izvire iz pećine čini ovo mjesto idealnim za izgradnju mlinova. Turci su izgradili prelijepi kameni most preko rijeke Bistrice.U sklopu Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla na Gorici smješteni su Franjevački muzej i Gorička galerija u kojima se hronološki prati kontinuitet povijesnih zbivanja: od Kelta i Ilira preko Rimljana, te Hrvata od doseljenja do najnovijeg vremena. U Galerij na Gorici je izložena stalna postavka radova Livnjaka Gabrijela Jurkića. Jurkić je jedan od najpoznatijih slikara u historiji Bosne i Hercegovine i njegovi radovi su također izloženi u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Livno ima dugogodišnju tradiciju pravljenja poznatog Livanjskog sira.

Sir se počeo praviti davne 1885. godine po uzoru na tehnologiju proizvodnje francuskog sira grojera. Ne morate doći u Livno da biste ga kupili, ali ako ga ovdje kupite onda sigurno znate da imate pravi, originalni, livanjski sir. Ide izvanredno uz bocu domaćeg crvenog hercegovačkog vina i domaći pršut.

Tomislavgrad se nalazi 36 km jugoistočno od Livna i najveće je naselje u Duvanjskom polju. Na ovom području živi se kontinuirano od najstarijih vremena. Tu se nalazio i grad Daelminium – centar ilirskog plemena Dalmata. Danas grad nosi ime po hrvatskom kralju Tomislavu koji je 925. godine tu okrunjen za kralja.

Franjevačka crkva u Tomislavgradu je djelom izgrađena na temeljima rimskog foruma. U sklopu samostana nalazi se Muzej s bogatom arheološkom, etnografskom, sakralnom i afričkom zbirkom.Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?