O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u
New Page 1


Ljubuški je još jedno drevno naselje u prostranoj kamenoj i brdovitoj zapadnoj Hercegovini u kojem brojna arheološka nalazišta svjedoče o prisustvu Ilira i Rimljanja na Trebižatu prije dolaska Slavena.Stari grad Ljubuški ubraja se u srednjovjekovne spomenike kulture. Tvrđava se pripisuje Hercegu Stjepanu Kosači, a prvi put se spominje 1444. godine pod imenom Lubussa.
Gornji dio toka rijeke Trebižat bogat je pastrvama, a poznat je po prekrasnom slapu Kravica, koji je 5 km udaljen od Ljubuškog. Donji dio toka je bogat šaranima i jeguljama.

Osim grada Ljubuškog i njegove neposredne okolice, vrijedno je posjetiti i gradove Široki Brijeg, Posušje i Grude, koji su bogati kulturno-povijesnim spomenicima i prirodnim ljepotama.

U općini Široki Brijeg, u selu Mokrom, nalaze se ostaci bazilike iz 5. stoljeća, a u selu Kočerin poznata Kočerinska ploča iz 1404. godine. Svojom prirodnom ljepotom plijeni i dolina Borak, u neposrednoj blizini Širokog Brijega. U toj dolini nalazi se nekoliko zasebnih izvora iz kojih nastaje rijeka Lištica. Legenda kaže da je i Ilirska kraljica Teuta bila očarana ljepotom ovoga mjesta i da je tu dala sagraditi ljetnikovac.

Na području općine Posušje nalazi se stare gradine iz neolita i ilirskog doba, Rimska utvrda u Gracu, ostatci rimskih cesta, te preko 20 latinskih natpisa na kamenu.

U općini Grude možete posjetiti Muzej u franjevačkoj kući u Goricama, kao i uživati u ribolovu ili kupanju u jezeru Krenici u Drinovcima.

Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?