O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u



Pošta

Slanje pisama ili razglednica je standardna procedura i to se može učiniti iz svake pošte. Pošte imaju svoje poslovnice u svim većim gradovima kao i u većini manjih mjesta širom Bosne i Hercegovine. Poštanske marke se mogu nabaviti u poštama. Slanje paketa zahtijeva nešto više vremena, ali postoje i ekspres usluge slanja bilo putem pošte ili DHL-om, FEDEX-om, i UPS-om.

Telefon

Pozivni broj za Bosnu i Hercegovinu je: +387
Ako obavljate međunarodni poziv: + ili 00 - pozivni broj zemlje koju pozivate - pozivni broj grada ali bez 0. Telefoniranje iz hotela je veoma često skupa usluga. Informišite se o cijenama prije nego što pozivate. Pozivi iz telefonskih govornica su znatno jeftiniji. Telefonske govornice ćete naći u poslovnicama pošte. Ne možete se koristiti kovanicama već telefonskim karticama koje ćete naći u poštama ili na kioscima. Upozorenje: različite telefonske kompanije pružaju telefonske usluge u različitim dijelovima zemlje, pa vam se može desiti ako ste kupili karticu u jednom gradu onda možda neće vrijediti u drugom gradu ili mjestu. Telefonski pozivi su jeftiniji iza 19:00 sati.

Mobilni telefoni – U Bosni i Hercegovini postoje tri GSM operatera: BH telecom (060, 061, 062), Eronet (063) i M:tel (065, 066). Ako se nalazite u izolovanoj prirodi ne zaboravite da možda nećete imati signala. Evropski GSM operateri imaju roaming sporazum sa Bosnom i Hercegovinom, ali su cijene roaming-a veoma visoke. Američke i Kanadske mreže nemaju roaming. U svakom slučaju možda ćete htjeti kupiti lokalnu SIM karticu. Cijena SIM kartice je 5 KM a u nju je uključeno 3 KM kredita. Kartice za nadopunu kredita ili top-up dopune možete kupiti na svim kioscima i poštama u iznosima od 1 do 100 KM. Dopunu možete također kupiti u većini kioska i prodavnica putem bankovnih terminala (na kasi kažete prodavaču/ici Vaš broj i platite željeni iznos dopune, a kredit se dopuni odmah elektronskim putem.)

Važniji telefonski brojevi

Hitna medicinska služba 124
Policija 122
Vatrogasna brigada 123
Pomoć na cesti 1282, 1288
Usluge telegrama 1202
Ekspres dostava 1202
Informacije o lokalnim telefonskim brojevima 1182,1185,1186,1188
Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima 1201

Internet

Bosna i Hercegovina sve brže odgovara zahtjevima i potrebama koje se odvijaju u svijetu komunikacija. Bežični internet (wi-fi) možete naći u skoro svim kafićima i hotelima. Uslugu bežičnog interneta otvorenog tipa možete naći na svim većim trgovima u gradovima i u većini javnih ustanova. Usluge u internet kafeima su veoma jeftine i obično koštaju 1 KM po satu.




Kada posjetiti BiH
Ulazak i vize za
BiH
Lista stranih
ambasada
Važni telefonski brojevi
Zdravlje &
Bezbjednost
Valuta
Budžet
Obilazak
Hrana & Pića
Komunikacije
Druženje sa
domaćim stanovništvom
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?