O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


MUZEJI

Muzej Hercegovine osnovan je 1950. godine s ciljem da pronalazi, prikuplja, čuva i javnosti prezentira bogatu kulurno-historijsku baštinu Mostara i Hercegovine. Arheološki, etnografski, rukopisni, književno-historijski, bibliotekarski, numizmatički i drugi eksponati i sadržaji u izložbenom prostoru i depoima Muzeja, na veoma živ i slikovit način u kontinuiranom pregledu, oslikavaju i svjedoče burna zbivanja koja su se neprestano odvijala na hercegovačkom i mostarskom tlu.
Uprava Muzeja smještena je u Starom gradu, na lokalitetu Spomen kuće "Džemal Bijedić". To je ujedno jedno od odjeljenja Muzeja Hercegovine.
Muzej je otvoren od 8:00 – 16:00 sati.

Drugo odjeljenje je Spomen kuća Svetozara Ćorovića u Titovoj ulici br. 178. Spomen kuća je otvorena za posjetitelje radnim danom od 9:00 – 14:00 sati.Treće odjeljenje je "Muzej Stari most". Muzej s vidikovcem smješten je u kompleksu kule Tara, na lijevoj obali Neretve. Posvećen je historijatu razvoja grada Mostara i obnovi Starog mosta. Dio muzejske postavke je autentičan arheološki lokalitet ispod nivoa prilaza kuli dok je na spratovima kule izložena pokretna arheološka građa, arhivska i arhitektonska dokumentacija o Starom mostu. S vrha kule pruža se lijep pogled na Stari grad i okolicu.
Muzej Stari most je otvoren za posjetitelje od 10:00 do 18:00 sati.Muzej Hercegovine
adresa:
Bajatova 4, 88000 Mostar
tel./faks: + 387 36 551 602
web: www.muzejhercegovine.com


Hamam muzej
“Hamam muzej“ u Mostaru je autentični spomenik kulture, koji posjetioca vraća u daleku historiju i priča najljepše priče o nekadašnjem načinu života.

Hamam, u kojem se nalazi muzej, je izgrađen krajem XVI i početkom XVII vijeka i danas je jedini očuvani hamam u Mostaru. Građen je u klasičnom otomanskom stilu, skromne vanjštine zbog ekonomičnosti, a pored gradskog trga, džamije ili javne kuhinje zbog praktičnosti.Hamam su posjećivale žene i muškarci bez obzira na vjersku pripadnost… Tokom boravka u “Muzeju hamam” posjetilac doživljava istinitu historijsku sliku uz priču o običajima – iako je tačnije reći obredima – vezanim za čistoću, masažu, njegu i opuštanje tijela a ujedno i uma. Radno vrijeme muzeja je od utorka do nedjelje, od 10:00 do 18:00 sati.

Adresa: Ul.Rade Bitange bb, 88000 Mostar
Tel: +387 36 580 200
E-mail: thehamammuseum@gmail.com


Nacionalni spomenik „Muslibegovića kuća“
Ako želite vidjeti kako je živjela begovska porodica u otomanskom periodu, onda svakako posjetite Muslibegovića kuću-muzej. Muslibegovića kuća nudi hotelski smještaj u deset luksuzno uređenih soba i apartmana, kao i organizaciju konferencija i vjenčanja. Muzej je otvoren za posjete od 15. aprila do 15. oktobra od 10.00 - 18.00 sati. (pauza između 13:00 i 16:00 sati). Ulaz: 4 KM.
adresa: Osmana Đikića 41
tel.: + 387 36 551 379
e-mail: contactus@gmail.com
web: www.muslibegovichouse.com

Biščevića kuća u istoimenoj ulici u Starom gradu, kao i Kajtazova kuća u ulici Gaše Ilića bb, su također izvorno očuvane kuće iz osmanskog perioda, koje su pretvorene u muzeje i otvorene su za posjetitelje.

GALERIJE I KULTURNI CENTRI

Galerija Aluminij, u ulici Stjepana Radića, na zapadnoj obali Mostara, mjesto je na kome uvijek možete pogledati postavke renomiranih umjetnika.

Omladinski kulturni centar Abrašević mjesto je održavanja mnogobrojni kulturnih zbivanja uključujući i izložbe alternativnih umjetnike iz cijeloga svijeta:
adresa: Alekse Šantića 25
tel./faks: + 387 36 561 107
e-mail: info@okcabrasevic.org
web: www.okcabrasevic.org

Muzički centar Pavaroti u Titovoj ulici br. 179, pruža stanovnicima Mostara, posebno mlađim generacijama, mogućnost da izučavaju i stvaraju muziku koristeći modernu opremu i tehniku. U predvorju centra je kafe koji također služi i za izlaganje lokalnih umjetnina..
Lociraj na karti
Historija
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Gdje jesti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Smještaj
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?