O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Kliknite za pregled regionalne mapeOvo područje je poznato kao Bosanska Krajina. Krajina u svom imenu ima riječ kraj, što je u otomansko vrijeme stoljećima značilo i označavalo granicu sa austro-ugarskim carstvom.


Hrvatska Krajina, koja se nalazi samo preko granice prema zapadu, bila je u određeno vrijeme krucijalna za otomansko osvajanje i korištena je od strane Osmanlija kao linija odbrane. Kako se carstvo počelo povlačiti tako se i granica povlačila unutar Bosne i cijeli sjeverozapadni dio zemlje je posato poznat kao Bosanska Krajina. Ono što je najviše zadivljujuće o Krajini jesu prelijepe rijeke koje se ulijevaju jedna u drugu i očaravajuća priroda bogata zelenilom.

Ogromna količina kristalno čiste vode u ovom području je poseban fenomen. Rijeke Vrbas, Una, Sana, Sanica i Unac su samo neke od čistih izvora koja utiču u rijeku Savu. Najveće turističke atrakcije u ovom području se okreću oko njihovih prirodnih resursa. Na svakom koraku možete pronaći prekrasna mjesta za šetnju, vožnju biciklima, ribarenje, lov ili samo za uživanje u prekrasnom prirodnom ambijentu.

Tvrđava Bočac nalazi se na lijevoj obali rijeke Vrbas, na sredini puta E661, između Banje Luke i Jajca. Sagrađena je početkom XV vijeka na stijeni, sa ciljem da brani prelaz preko rijeke Vrbas. Prvi put se pominje u povelji iz 1446. godine. Tvrđava je bila centar Banovine Jajce u periodu od 1463. do 1527. kada je bila pod vlašću Turaka. Početkom XVIII vijeka, Bočac se spominje kao utvrda sa samo nekoliko topova. Napuštena je prije 1833. godine. Današnji izgled utvrda je zadržala iz vremena dolaska Turaka na ove prostore i poprilično je očuvana.


Jajce
Banja Luka
Doboj
Bihać
Područje rijeke
Plive
Bardača
Ptičji Rezervat
Rijeka Una
Drvar
Cazin
Bosanska Krupa
Velika Kladuša
Prijedor/Kozara
Nacionalni Park
Sanski Most
Rijeka Vrbas
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?