O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Mnogo Bosanaca nije znalo mnogo o ovom gradu sve dok se nisu desila dva važna događaja vezana za ovaj grad. Prvi događaj je bio kada je tešanjska mineralna voda Oaza osvojila zlatnu medalju u Sjedinjenim Američkim Državama na Berkeley Springs Mineral Water Contest.
Bilo je glasina da čak i predsjednik Bill Clinton pije Oazu u Bijeloj kući, na što su Tešanjci bili naručito ponosni. Drugi je da je redatelj Pjer Žalica snimio film "Gori Vatra" čija se radnja odvija u Tešnju. Film je osvojio glavnu nagradu Sarajevo Film Festivala u 2003. i bio nominovan za Oskara. Ovo je konačno stavilo Tešanj u središte pažnje. Starim gradom dominira dobro očuvana tvrđava koja nadgleda cijeli grad. Tvrđava je rezultat brojnih civilizacija kojima je Bosna i Hercegovina bila dom. Tvrđava je otvorena za posjetitelje, ali ne postoje table koje bi dale više pojašnjenja o ovom mjestu.

Kralj Stjepan Tomašević darovao je 1461. godine grad Tešanj svom ujaku Radoju Krstiću. Tešanj je tako postao grad u kome je do 1476. godine živjela i vladala plemenita obitelj Krstić. Dolaskom Osmanlija koje su svrgnute su plemićke obitelji pa ni Tešanj nije bio izuzetak. Vodeća osoba u tim ranim danima otomanske vladavine nad Tešnjom bio je Gazi Ferhad Beg. Njegov najznačajniji doprinos u izgradnji Tešnja je Ferhadija džamija koja još uvijek postoji u starom gradu, iako je izgrađena u 15. stoljeću. Najstarija kuća u Tešnju je Eminagića kuća za koju se smatra da je izgrađena krajem 17. stoljeća.

 
Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Zenica
Travnik
Planina Vlašić
Park Prirode Tajan
Tešanj
Maglaj
Teslić
Rijeka Krivaja/
Zavidovići
Bugojno
Prusac
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?