O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u

Područje gornjeg toka rijeke Drine ima dugo i bogato kulturno naslijeđe. Okruženo prelijepim planinama i kanjonima možda je jedno od najsirovijih područja u cijeloj zemlji, a ipak nevjerovatne ljepote. Radnja romana "Na Drini ćuprija", dobitnika Nobelove nagrade za književnost Ive Andrića, odvija se u Višegradu. Veličanstvena osmanlijska građevina iz 16. vijeka, most Mehmed-paše Sokolovića, upisana je na 28. juna 2007. godine na Listu svjetske baštine UNESCO-a. 
Vijekovima poslije izgradnje ovog monumentalnog spomenika, u srcu Nacionalnog parka Sutjeske, Titova prva brigada formirana u Rudom borila se za oslobođenje u jednoj od najvažnijih bitki u Drugom svjetskom ratu. Ovo područje je jedna od najljepših prirodnih atrakcija u Jugoistočnoj Evropi, ali i značajan kulturno-historijski spomenik.

Foča i Goražde su kulturni i turistički centri ovog područja. U blizini Foče se nalazi Nacionalni park Sutjeska. Park je dom jednoj od dvije preostale prašume u Evropi – Perućici, najvišem vrhu – Magliću (n/v 2,386 m), kao i rijeci Tari. Goražde zauzima centralnu poziciju i najveći je grad u ovom području. Foča je smještena jugozapadno od Goražda, a Višegrad i Rudo istočno i jugoistočno.Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Sarajevo
Bjelašnica i
Igman
Lukomir/Umoljani
Jahorina
Ilidža
Nacionalni Park
Sutjeska
Rijeka Tara
Gornja dolina
rijeke Drine
Kreševo
Fojnica
Kraljeva Sutjeska
Visoko
Vareš
Kanjon Rakitnice
Bijambare
Olovo
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?