O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


U ovom malom gradiću, lociranom nekih 50-ak kilometara od Sarajeva živi oko 10000 stanovnika. Gradić je bogat arheološkim nalazištima iz raznih epoha - na nekoliko lokaliteta u okolini su pronađeni ostaci iz prahistorijskog perioda, poput bronzanih eksponata u Brgulama.


Eksponati iz Vareša su izloženi u muzeju u Kraljevoj Sutjesci udaljenoj oko 30 kilometara . Iz ranog srednjeg vijeka potječe kasnoantička bazilika u Dabravinama kao i ilirska gradina na okolnoj planini Zvijezdi. U centru gradića se, skoro jedna uz drugu, nalaze džamija, katolička i pravoslavna crkva kao i najstarija crkva u Bosni i Hercegovini iz 16. stoljeća, poznata kao Mala crkva.U samom središtu grada nalazi se stari kameni most, po konstrukciji i izgledu vrlo sličan većini jednolučnih mostova iz turskog doba. Smatra se da ovaj stari vareški most ima isti stil gradnje kao stari most u Mostaru.Ukoliko ste ljubitelj prirode
, Vareš vas neće razočarati. Područje obiluje različitim reljefnim oblicima, pogodnim za šetnju, sa očaravajućim pejzažima. U šetnji ovim predjelima naićete na živopisne doline iznad kojih se uzdižu planine Zvijezda, Perun, Ravan planina i Greben, obrasle gustim, stoljetnim šumama smrče, jele i bukve.Planina Zvijezda je pravi botanički vrt na kojoj se nalazi prirodni raritet tresetište “Đilda” sa endemičnom i ljekovitom biljkom gorčicom. U zelenilu ove predivne planine, okruženo gustom crnogoričnom šumom, nalazi se turističko odmaralište Doli, gdje gosti mogu koristiti bungalove i poslužiti se ukusnim domaćim jelima.
Lociraj na karti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Sarajevo
Bjelašnica i
Igman
Lukomir/Umoljani
Jahorina
Ilidža
Nacionalni Park
Sutjeska
Rijeka Tara
Gornja dolina
rijeke Drine
Kreševo
Fojnica
Kraljeva Sutjeska
Visoko
Vareš
Kanjon Rakitnice
Bijambare
Olovo
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?