O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u

Iako se nalazi samo dvadesetak minuta vožnje od Sarajeva, grad Visoko politički i administrativno pripada Zeničko - dobojskom kantonu u centralnoj Bosni. Gradić je veoma poznat po kožarskom zanatu koji se ovdje prakticira već 500 godina.Veoma kvalitetna kožna roba pristupačnih cijena
danas se može kupiti kod mnogih privatnika koji se bave ovim poslom. Stari dio Visokog je minijatura sarajevske Baščaršije.

Visoko je bilo centar srednjovjekovne bosanske države a vrhunac grada desio se u razvijenom srednjem vijeku. Ime se prvi put spominje 1335. godine u povelji koju je Tvrtko I izdao dubrovačkim trgovcima. Na ogromnoj ravnici u blizini grada nalazile su se rezidencije banova i kraljeva. U Visokom su se primali strani izaslanici, te su održavane državne skupštine svih bosanskih teritorija.
Visoko je bilo važan trgovački centar i kao i svi važniji bosanski gradovi imalo je koloniju dubrovačkih trgovaca. Veliki broj karata i pisama napisanih ili registrovanih u Visokom i njegovoj okolici pokazuju važnost uloge ovoga grada u to vrijeme. Danas je to mali industrijski i trgovački gradić.

Ali ovo bi moglo početi da se mijenja sa sasvim novim arheološkim otkrićem koje se desilo u ljeto 2005.godine. Stručni arheolog sa prestižnog američkog univerziteta Huston, Semir Osmanagić, specijalist za proučavanje piramida, tvrdi da je pronašao prvu i jedinu piramidu u Evropu. Za planinu Visočicu vjeruje se da je djelo ljudskih ruku, perfektne simetrične strukture zvane piramida. Arheološka iskopavanja daju za pravo ovim tvrdnjama, dok eksperti i mediji iz cijeloga svijeta pomno prate dešavanja vezana za ovo čudesno otkriće.

Lociraj na karti
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Sarajevo
Bjelašnica i
Igman
Lukomir/Umoljani
Jahorina
Ilidža
Nacionalni Park
Sutjeska
Rijeka Tara
Gornja dolina
rijeke Drine
Kreševo
Fojnica
Kraljeva Sutjeska
Visoko
Vareš
Kanjon Rakitnice
Bijambare
Olovo
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?