O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u

Vlasenica se nalazi u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine na magistralnom putu Sarajevo – Zvornik - Beograd, na udaljenosti od 100 km od Sarajeva, te 220 km od Beograda.
Vlasenica je svojevremeno pripadala srednjovjekovnoj župi Birač, koja se prvi put spominje 1244. godine u spisima sačuvanim u dubrovačkom arhivu. Naselje Vlasenica se formira sredinom 15. vijeka. Mnogi vjeruju da naziv potiče od trave vlasulje rasprostranjene u okolini ili po prvim stanovnicima – Vlasima. Vlaseničku regiju krase brojne nekropole, stećci i srednjovjekovni spomenici. U srednjovjekovnom periodu, ova regija je pripadala feudalnim porodicama, te su i danas prisutni ostaci srednjovjekovnih utvrđenja, dvoraca i gradova.

Ovaj brdsko-planinski kraj se nalazi na obroncima planine Javor (668m). Najveći vrhovi planine su Žep (1537 m) i Velika Igrišta (1405 m). Vlasenica je također bogata rijekama i velikim brojem izvora pitke vode (Tišće i Vidovića vrela). Područje Vlasenice je okarakterisano umjereno kontinentalnom klimom uz prisustvo subplaninske i planinske klime na većim nadmorskim visinama.


Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Tuzla
Bijeljina
Srebrenica
Srebrenik
Gradačac
Gračanica
Kladanj
Zvornik
Istočna Posavina
Šekovići
Vlasenica
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?