O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Ljudi su odavno nastanjivali ove prostore obzirom na jednostavnost pristupa kao i na veličinu ravnice. Muzej Semberije (Karađorđeva 2; tel:055 201 293) u Bijeljini posjeduje interesantnu kolekciju arheoloških eksponata pronađenih na ovim prostorima, uključujući i drevno oruđe koje se koristilo za obradu zemlje.


Bijeljina izgleda drugačije nego druga mjesta u Bosni.
Kuće i vrtovi liče na one u Mađarskoj, Vojvodini ili Slavoniji. Parkovi i područja za šetnju oko grada su brižljivo uređena sa dobro održavanim živicama i travnjacima. Kupališta i pecališta na rijeci Drini su lijepa, a cijelo područje uživa u blagoj klimi: Bijeljina ima oko 1800 sunčanih sati tokom godine. Rekreacijska zona Amajlija u blizini Drine je poznata po dobrom tradicionalnom restoranu koji ima ogromnu terasu.

Bijeljina ima zgodne cestovne veze sa Novim Sadom i Beogradom u Srbiji. Granični prijelaz je dosta veliki za bosanske standarde i blizina autoputa čini Bijeljinu brzim izletištem za oba grada. Ako se nalazite u gradu trebali biste posjetiti pravoslavni manastir Tavana koji potiče iz 15. stoljeća i nalazi se u centru grada.. I ovaj je manastir kao uostalom i svi pravoslavni manastiri veoma mali, ali mu je zato interijer predivan i prepun detalja.

U centru grada Bijeljine se nalazi nekoliko kafića koji su obično prepuni i mladog i starog. Kada Bijeljince pitate šta biste mogli da posjetite u njihovom gradu obično će vam reći jedno od ovo dvoje. Ili da odete na plivanje i pecanje na obalama Drine, rekreacijska zona Amajlija ima odličan tradicionalni restoran sa prelijepom terasom. Druga stvar koju možete da posjetite je Etno Selo. Ovo je vjerovatno jedno od najljepših etno sela izgrađenih u Bosni i Hercegovini. Upotreba tradicionalne arhitekture čini ovo selo idealnim za porodični izlazak. Unutar sela se nalazi izvandredni tradicionalni restoran kao i staze koje nas vode kroz cijeli kompleks i okolo jezera. Drveni objekti veoma živo podsjećaju na prošlost. Unutar sela nalazi se interesantna replika pravoslavne crkve a za djecu tu je vožnja konjskom zapregom.


Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Tuzla
Bijeljina
Srebrenica
Srebrenik
Gradačac
Gračanica
Kladanj
Zvornik
Istočna Posavina
Šekovići
Vlasenica
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?