O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Brdo ukazanja - tako se sada zove mjesto iznad zaseoka Podbrdo u Bijakovićima gdje su djeca prvi put vidjela Gospu. Samo mjesto ukazanja označeno je gomilom kamenja s usađenim križem.Dobro utabanom stazom na brdo Križevac, pokraj koje se nalaze postaje križnog puta, pohode posjetioci iz svih krajeva svijeta, a mnogi od njih ovaj put prelaze bosi. Kaže se da je veliki križ na vrhu planine postavljen kako bi se obilježila 1900. godišnjica Kristove smrti, iako je vjerojatnije da je križ postavljen 1934. godine kako bi se ovo područje obranilo od kuge koja je poharala nekoliko okolnih područja.
Župna crkva sv. Jakova nalazi se u centru grada. Trg oko crkve je uvijek prepun ljudi koji sjede, mole se i razmišljaju, neovisno da li je vrijeme mise ili ne.

Čitluk je poznat po svojim sortama grožđa Žilavka i Blatina. Cestu koja nas vodi do Čitluka sa obje strane okružuju valovita brda prepuna vinograda. Vino iz vinarija ovoga područja je osvojilo brojne međunarodne nagrade, a moguće su i posjete vinskim podrumima, gdje možete kušati i kupiti kvalitetna vina.
Kameni vinogradi na lokalitetu Blizanci jedinstveni su po tome što se ovo mjesto od kamene pustinje pretvorio u oazu obilja i ljepote. Vinograd je podignut početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i danas je kao takav raritet u svijetu. Sve informacije o vinskim podrumima, posjetima i degustaciji vina saznajte na www.vinskacesta.ba.

Osim po tradiciji proizvodnje vina Čitluk je oduvijek imao idealne uvjete za uzgoj duhana. Ukoliko putujete automobilom, krenite bilo kojom sporednom cestom i vidjet ćete kako se ispred kuća suši duhan, a seljaci rade u vinogradima. Bit će to jedinstveno autentično putovanje u prošlost.

Na putnom pravcu Međugorje - Ljubuški nalazi se Herceg etno selo. Tu se na jednom mjestu, u autentičnom ozračju posjetiteljima, nudi odmor i predah od svakodnevnice. Pored restorana, koji nudi hercegovačke specijalitete, u etno selu se nalaze i kamene kuće za smještaj gostiju, kamena kuća/muzej, vrtovi s mediteranskim nasadima, te mali vinograd s autohtonim sortama žilavke i blatine. Najmlađe posjetitelje najviše privlače staje s domaćim životinjama ovog kraja. U etno selu se u ljetnim mjesecima organizira kulturna manifestacija „Hercegovačko kulturno ljeto“.
Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Gdje jesti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Smještaj
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?