O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


GoraždeGoražde je najveći istočno-bosanski grad
smješten u dolini Drine. Dugo vremena je ovaj gradić cvao kao usputna stanica na trgovačkoj ruti koja je vodila iz Srbije i Crne Gore za Sarajevo. Drina je omiljeno mjesto za plivanje i rafting, pa su kafei i restorani na obalama rijeke uvijek puni. Južno od Goražda nalazi se jedno od najvećih srednjovjekovnih grobalja u zemlji. Pretpostavlja se da se na jednom groblju na obronku brda nalazi oko 600 stećaka. Neke od starih mahala su još uvijek u dobrom stanju, a u samom centru grada nalazi se još uvijek nekoliko kuća izgrađenih u starom stilu. Pored islamske kulture, Goražde ima i značajan pečat pravoslavne kulture, kao dokaz tu je i crkva koja je izgrađena 1446. godine. Ni nepuni vijek nakon toga, upravo u ovoj crkvi su 1521. godine izdate prve štampane novine u zemlji.

Višegrad

Višegrad je prelijepo mjesto na obalama Drine koje se nalazi skoro na samoj granici sa Srbijom. Grad je poznat po svojoj Ćupriji na Drini, veličanstvenoj osmanlijskoj građevini koja spaja obale ove divlje rijeke. Svoju slavu Ćuprija je stekla djelom nobelovca Ive Andrića, poznatim romanom Na Drini Ćuprija. Priroda oko Višegrada je divlja i neukrotiva. U zabačenim brdima prema granici noću se može čuti kako zavijaju vukovi. Dobrun manastir koji je izgrađen 1343. godine je jedan od najstarijih manastira u zemlji. Ovaj manastir je otvoren za posjetioce. Za one koji vole uživati, može biti opuštajuće sjesti na most da se odmore i upiju energiju iz neukrotive rijeke Drine koja teče ispod njih. Na zapadu se nalazi duboki kanjon rijeke Lim koja se kod Rudog ulijeva u rijeku Drinu. Lim izvire u planinama Prokletija u blizini malog crnogorskog gradića Plav. Lov je ovdje dosta popularan sport, a čini se da je Drina uvijek spremna dati veoma krupne primjerke ribe onim ribolovcima koji ovdje pecaju.

Foča

Foča, poznata kao rafting destinacija na rijekama Tari i Drini, okružena je nekim od najznačajnih bh. prirodnih ljepota. U blizini se nalazi jedan od najstarijih parkova u Bosni i Hercegovini – Nacionalni park Sutjeska. Park je dom jednoj od dvije preostale prašume u Evropi – Perućici, te najvišem vrhu – Magliću (n/v 2,386 m).Na udaljenosti od 9 km od Foče na putu Foča-Miljevina-Sarajevo nalazi se remek djelo prirode – Pješćane piramide. Ovi zanimljivi pješćani stubovi stari preko 200 stotine godina nastali su erozijom tla, a dosta nalikuju onima u Koloradu, Sjedinjene Američke Države.


 
Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Sarajevo
Bjelašnica i
Igman
Lukomir/Umoljani
Jahorina
Ilidža
Nacionalni Park
Sutjeska
Rijeka Tara
Gornja dolina
rijeke Drine
Kreševo
Fojnica
Kraljeva Sutjeska
Visoko
Vareš
Kanjon Rakitnice
Bijambare
Olovo
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?