O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Neum je ljetovalište. Osim sunčanja i plivanja na nekoliko mjesta na plaži se mogu iznajmiti brodice. Iz Neuma polaze izletnički brodovi koji krstare duž jadranske obale.Ronjenje je relativno jeftino
u usporedbi sa Hrvatskom i ostalim Mediteranskim zemljama. Na plaži se također mogu iznajmiti vodeni skuteri i oprema za skijanje na vodi.
Dubrovnik je udaljen samo sat vožnje. Hutovo Blato, Ljubuški i Međugorje su također udaljeni samo sat vožnje od Neuma, dok je Mostar udaljen neznatno više.

Neumsko zaleđe je veoma bogato stećcima. Na nekropoli u Vranjevom selu, 2 km od Neuma u smjeru Stoca, nalazi se stećak, ploča s grbom i zastavom vlastele Nikolića, koji su vladali Humom-Donjom Hercegovinom od 13. - 15. stoljeća. Motiv sokola s ove ploče uzet je za grb Općine Neum.

U zaleđu Neuma, u mjestu Hutovo nalaze se ostaci starog grada Hutovo s veoma upečatljivom Hadžibegovom kulom. Grad je bio smješten na strateški najvažnijem klancu u donjoj Hercegovini, na mjestu križanja puteva od mora prema unutrašnjosti.
U Hutovu se nalazi i Zavičajna spomen kuća koja je opremljena svim namještajem i predmetima koje je posjedovala svaka hercegovačka kuća u prošlim stoljećima.

Svetište Kraljica Mira nalazi se u Hrasnom. Ovo malo svetište ima lokalni karakter, no oni koji dolaze na hodočašće u Međugorje često ga posjećuju. Tu je smješten etnografski muzej. Muzej je opremljen s preko 300 eksponata - predmeta koji su služili ljudima u svakodnevnom životu.

Upoznajte se i s tradicionalnim načinom življenja ljudi ovoga kraja u kući seoskog turizma na Brštanici, 30-tak kilometara od Neuma. Obitelj Jurković će vas upoznati sa tradicionalnim načinom življenja i počastiti autohtonim jelima i pićima.


 
Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Gdje jesti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Smještaj
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?