O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Na brdu Crkvina iznad Trebinja sagrađen je 2000. godine spomen-kompleks posvećena pjesniku Jovanu Dučiću. Hram je kopija manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji, zato ga mnogi i zovu Hercegovačka Gračanica.


Saborna Crkva Sv. Preobraženja nalazi se u centru grada. Pored crkve izgrađen je eparhijski dom sa bibliotekom.

Katolička katedrala izgrađena je krajem 19. stoljeća, ali se prvi spomen o postojanju trebinjsko-mrkanske biskupije nalazi u buli Benedikta VIII izdatoj 1022. godine.

Osman-pašina džamija u Starom gradu (Kastelu), nedaleko od glavne (zapadne) kapije i gradskih bedema bila je jedna od najljepših i najprostranijih džamija u Hercegovini. Sagrađena je 1726. godine. Graditelji su bili dubrovački majstori, pa u njezinoj gradnji ima elemenata mediteranske arhitekture.

Brankovića kula je imala vrlo važnu ulogu u starom Trebinju. Brankovići su bili stara i ugledna porodica, od prve polovine 14. do prve polovine 16. vijeka.

Pavlova pećina udaljena je 2 km od Manastira Svetih apostola Petra i Pavla u Petrovom Polju. Legenda kaže da je u ovoj pećini stanovnike Hercegovine krstio sveti apostol Pavle, po kojemu je pećina i dobila ime. Pećina se sastoji od nekoliko dvorana bogato ukrašenih stalaktitima i stalagmitima. U unutrašnjosti pećine se nalazi i malo jezero.
I danas se vjeruje da voda iz jezera u Pavlovoj pećini ima čudotvorna svojstva.


Manastir svetih apostola Petra i Pavla u Petrovom polju, udaljen je 7 km od Trebinja. Manastir je sagrađen na temeljima crkve, za koju se tvrdi da potiče iz doba Justinijana (6. vijek).

Manastir Tvrdoš udaljen je 4,5 km od Trebinja. Postoji u kontinuitetu od kasne antike (4.–6. vijek), ali je u više navrata rušen i obnavljan. Manastir je poznat po svojim vinskim podrumima.

Manastir Duži nalazi se na lijevoj obali Trebišnjice, 7 km od Trebinja. Posjeduje vrijedne rukopisne crkvene knjige i česticu Časnog krsta.

Manastir Dobrićevo datira iz 13. vijeka. Legenda kaže da su manastir sagradili car Konstantin i carica Jelena. Zbog izgradnje hidroelektrane, manastir je izmješten i nalazi se 20 km od Trebinja.

Manastir Zavala udaljen je oko 40 km od Trebinja. Prema narodnoj predaji, manastir je zadužbina kralja Dragutina. Kao godina osnivanja spominje se 1271. koja je upisana na jednom starom manastirskom pečatu.

Crkva Sv. Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog nalazi se u selu Mrkonjići (na putu Trebinje – Ljubinje), u kome se 1610. godine rodio sveti otac Vasilije Ostroški. Hram je podignut na temeljima njegove rodne kuće.

Crkva Sv. Klimenta iz 15. vijeka, u selu Mostaći, tipična je mediteranska srednjovjekovna crkvica od kamena. Smatra se jednom od najstarijih crkvi u tom kraju. Ova crkva zanimljiva je zbog svog živopisa kojim su ukrašene sve zidne površine od vrha do dna.

Stari grad Mičevac se nalazio na desnoj obali rijeke Trebišnjice. Ne zna se kada je podignut ali se prvi put spominje kao utvrda 1042. godine.

Nekadašnje austrougarsko vojno utvrđenje Strač nalazi se jugoistočno od Trebinja, a do njega je moguće doći i automobilom. Sa samog utvrđenja pruža se predivan pogled ka Zubcima, Petrovu polju, Trebinjskoj šumi, Trebinju i dalje.

Rimski most na Vučiji je najzanimljiviji i najstariji most. Nalazi se između dvije velike stijene i spaja dva strma dijela ispod rijeke.

Izletište Lastva, na obalama Lastvanskog jezera, udaljeno je 12 km od grada. Veoma je privlačno ribolovcima, kao i onima koji vole da provode vrijeme u prirodi.
Jazina je drugo poznato trebinjsko izletište. Pruža mogućnost kupanja, sunčanja i odmora u prirodi.
Izvor Studenac na rijeci Trebišnjici je najljepša lokacija koja se nalazi u neposrednoj blizini grada, a koju su Trebinjci oduvijek koristili za izlete. Na prostoru Studenca i danas postoji jedan od starih dolapa, što mu daje posebnu draž.
Zubačka Ubla udaljena su 25 km od grada i pružaju mogućnosti bavljenja zimskim sportovima.

Proizvodnja vina u ovim krajevima seže u 14. vijek. Lastvanskim vinom žilavka, izuzetnog kvaliteta, snabdijevao se habsburški dvor u Beču. Sve informacije o vinskim podrumima, degustacijama, te sortama vina žilavka i vranac, mogu se dobiti od Udruženja vinogradara i vinara istočne Hercegovine „Vinos“ u Trebinju:
adresa: Ul. Republike Srpske 37
tel./faks: + 387 59 226 430
e-mail: info@vinos.ba
web: www.vinos.ba
 
Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?