O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Selo Podveležje je centar ovog planinskog regiona gdje možete naći načina kako aktivno provesti dan na planini i doživjeti spektakularne predjele i uživati u njima. Među svim bogatim turističkim destinacijama Hercegovine ovo je najmanje poznat dragulj.Plato Podveležja leži između vrhova planine Velež i grada Mostara. Vjekovima je bilo dom planinskim stočarima i tradicionalnom načinu življenja. Krajolik je sirovi škrti kras sa pokojom malom bukovom ili hrastovom šumom. Podveležje ima više sunčanih dana u godini nego Mostar. Smješteno na 700 metara nadmorske visine, ugodno je za bijeg od vrelih gradskih noći, te je idealno za šetnje, biciklizam, skupljanje ljekovitog bilja, te za zahtjevno osvajanje vrha Veleža (1,980 metara).

Ovdje se možete susresti sa tradicionalnim metodama čuvanja stoke, proizvodnje mlijeka, sira i masla, pčelarstvom, proizvodnjom suhog mesa, te obradom vune i proizvodnjom vunenih proizvoda.

Podveležje je dom Eko Farme koja je otvorena za sve posjetioce. Farma je jedinstvena, jer su stoka i domaće životinje, tipične za ove krajeve, brižljivo okupljene u ambijentu starinske farme. Budete li imali sreće možete vidjeti i striženje ovaca koje u proljeće obavlja lokalno stanovništvo na tradicionalni način.

Na platou su kilometri asfaltne ceste na kojoj gotovo da i nema saobraćaja. Na 6 km od glavne ceste od Mostara ka Nevesinju, sa putokazima koji počinju na raskrsnici kod Blagaja, nalazi se selo Smajkići i eko-motel Sunce. Pored smještaja motel nudi i domaću hranu, obilazak sela, šetnju u planini, branje ljekovitog bilja i mnogo drugih sadržaja.

Nevesinje je približno 40 km udaljeno od Mostara. Područje je smješteno u prostranoj planinskoj dolini istočno od planine Velež, okruženo je planinama Crvanj, Visočica i Bjelašnica. Do Nevesinja vode krivudavi putevi kroz šume kroz koje se u podnožku nazire Nevesinje. Zbog visine na kojoj se nalazi, i relativne izolacije, Nevesinje je zadržalo mnoge drevne običaje, kao što je proizvodnja organske hrane na domaći način.

Poznata nekropola stećaka u selu Krekovi, u Nevesinjskom polju, u podnožju planine Crvanj, most zvani Ovčiji brod na rijeci Zalomci svjedoče o drevnoj prošlosti, a Sahat kula i stari grad Vjenčac o relativno bliskoj prošlosti.

Vještačko jezero Alagovac, se nalazi u šumi, 4 km sjeverno Nevesinja. Jezero snabdijeva grad vodom, a idealno je za sportsku rekreaciju. Lokalno stanovništvo i posjetitelji, zavisno od sezone, mogu uživati u plivanju, veslanju i ribolovu. Članovi Udruženja ribolovaca „Zalomka“ obezbjeđuju dozvole za ribolov i usluge vodiča svima koji se žele okušati u ribolovu. Sezona ribolova traje od marta do oktobra.


Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?


Franjevački samostan i Crkva u Tolisi, gdje je smještana vrijedna numizmatička zbirka i drugi muzejski eksponati, govore o prošlosti ovog kraja. U Odžaku se također nalaze ostaci rimskog vodovoda. Dok posjećujete kulturno-historijske spomenike, ne zaboravite napraviti pauzu i okusiti Savskog šarana.U Posavini se tokom ljetnog perioda održava nekoliko centralnih kulturnih manifestacija:
“Dani hrvatskog filma” u Orašju je jedna od najznačajnijih manifestacija u Posavini. Manifestacija se održava početkom septembra uz projekcije najnovijih ostvarenja iz hrvatske kinematografije i bogat kulturno-zabavni program.“Posavsko kolo”, “Domaljevačka tkanica” i “Dani Tolise” su međunarodne kulturno-sportske manifestacije čiji bogat program obuhvata: biciklijadu, spust gumenim čamcima niz Savu, utrke pasa, razne promocije knjiga i izložbe slika, modne revije, turnir u odbojci i mnoge druge popratne kulturne i sportske aktivnosti.Početkom maja u Orašju se održavaju se “Moto susreti” koji okupljaju preko 1000 motociklista tokom trodnevnog susreta uz odličnu zabavu, razne moto igre i rock koncerte.
“Musini dani” je kulturno-scenska manifestacija posvećena istaknutom bh. pjesniku Musi Ćazimu Ćatiću koji je rođen u Odžaku. Manifestacija se održava tokom marta i obuhvata večeri poezije, izložbe slika, pozorišne predstave i večeri sevdaha.
Međunarodna regata „IST Zagreb – Orašje“ je rekreaciono-sportska i turistička vožnja kajacima i kanuima kao i svim čamcima bez motornog pogona sa startom u Zagrebu i ciljem u Orašju. Manifestacija traje 14 dana i održava se u julu.Lovni turizam predstavlja najznačajniju turističku ponudu ovog kraja. Posavska lovišta su poznata po kapitalnim primjercima srneće divljači, velikom broju divljih svinja i divljeg zeca. U lovištima je u velikom broju zastupljena pernata divljač, među kojima prednjači fazan, a tu su još i divlje patke i divlje guske. Rijeke Sava i Bosna su veoma bogate raznim vrstama ribe koje će zadovoljiti i najzahtjevnije ribolovce: tolstolobik, šaran, amur, štuka, smuđ, deverika, linjak, kečiga, mrena, babuška, karas i druge ribe.

Projekat „Posavina raj za lov i ribolov“ nastoji povezati različite segmente turističke ponude u Posavini (smještaj, obilaske, prevoz, ponuda pratećih aktivnosti poput kulturno-sportskih manifestacija i slično. Projekat će omogućiti uvezivanje 9 lovnih i 9 ribolovnih resursa u jedinstvenu turističku ponudu.


Spomen soba - Muzej logoraša Bosne i Hercegovine
Adresa: Lučka bb, Luka Brčko
Telefon: +387 33 210 301
web: www.logorasibih.ba
Radno vrijeme: Otvoreno uz prethodnu najavuDolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Tuzla
Bijeljina
Srebrenica
Srebrenik
Gradačac
Gračanica
Kladanj
Zvornik
Istočna Posavina
Šekovići
Vlasenica
Istočna Posavina
Istočna Posavina - Turističke informacije
Istočna Posavina - Gdje odsjesti
Istočna Posavina - Turizam, aktivnosti & ostale usluge