O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Obilazak grada

Iako je dosta dijelova grada interesantno za obići, najposjećeniji su centar i stari dio grada, uz dolinu rijeke Miljacke. Za posjet izvornom starome gradu, potrebna je malo ozbiljnija šetnja, pošto je Sarajevo osnovano na vrhu brda sa kojih se vidi današnji grad. Stare uske uličice, sa obje strane rijeke, iznad Baščaršije su vrijedne razgledanja, ali ako vam nije baš do penjanja do Jajce kasarne i ruševina srednjovjekovnog grada, krenite u obilazak sa minibusom ili automobilom. Pogled na cijeli grad sa ovih lokacija je spektakularan.

Ostalo pješačko razgledanje grada se može obaviti u neka tri sata ovisno o broju atrakcija koje želite da posjetite i broju pauza koje imate. Postoji nekoliko vodiča ali najbolji certificirani mogu se kontaktirati preko Turističkog informativnoga centra. Profesionalno vođenje je moguće na svim vodećim evropskim jezicima uključujući švedski, holandski i češki. Grupno vođenje posjetitelja košta između 80-120 KM. Srce Baščaršije, Sebilj, je poznati trg gdje je jedna od glavnih gradskih česama (fontana) a uvijek je okružen golubovima. Ovo je odlično mjesto za mali predah i prvu kafu. Otomanski guverner koji je upravljao Bosnom, Hadži Mehmed-paša Kukavica, izgradio je prvu česmu na Baščaršiji 1753. godine. Česmu je 1891. godine na sadašnje mjesto premjestio arhitekta Aleksandar Vitek, koji ju je rekonstruirao u maurskom stilu, kao kopiju kamenog sebilja iz Konstantinopolja. Sve kafane okolo sebilja služe tursku kafu sa rahatlokumom. Sa trga se ulazi u Kazandžiluk, poznat po trgovini i proizvodnji bakrenog posuđa. Ovdje ćete naći antikvitete, ručno izrađeno bakreno posuđe sa orijentalnim dekorom i ornamentikom.Odmah do Kazandžiluka je Baščaršijska džamija. Zvanično ime džamije je Havadže Duraka, izgrađena je 1530. godine. Sa ove džamije imam uživo uči ezan i mistični zvuci se razliježu čaršijom. Nedaleko od Sebilja, na obali Miljacke, nalazi se Vijećnica koja je izgrađena za vrijeme austrougarske vladavine Bosnom i Hercegovinom. Zgrada je granatirana i neprocjenjivo stoljetno književno i historijsko blago je nestalo u plamenu. Pa iako se u toku ljetnih mjeseci tu održavaju izložbe, zgrada je još uvijek pod rekonstrukcijom. Jednom, kad u potpunosti bude rekonstruirana, ponovo će biti jedno od najljepših zdanja u cijeloj zemlji. Stara Pravoslavna crkva, koju često jednostavno zovu starom crkvom, izgrađena je 1539/40 godine. Muzej posjeduje veliki broj ikona, freski kao i ostalih relikvija koje su u ranijem periodu donesene iz ostalih pravoslavnih zemalja u Sarajevo. Šetalište Ferhadija je vjerovatno najšarmantniji dio grada, proteže se od Sebilja, u srcu Baščaršije, do Vječne vatre u centru grada. Ferhadija je gotovo uvijek ispunjena ljudima koji šetaju, razgledaju izloge ili neobavezno razgovaraju.Duž Ferhadije, na Baščaršiji, nalazi se Morića han. Bio je poznat kao karavansaraj, tj. "karavanski dvorac". Han je služio kao prenoćiste trgovcima koji su dolazili izbliza i daleka i služio kao skladište, te imao smještaj za konje. Ime je dobio po Mustafi Moriću, čovjeku koji je upravljao hanom. Gazi Husrev-begova džamija nalazi se nedaleko od Morića hana i najznačajniji je islamski objekt u cijeloj Bosni i Hercegovini. Vjerovatno je najljepši primjer otomanske islamske arhitekture na cijelom balkanskom poluotoku. Perzijski arhitekta Adžem Esir Ali bio je vodeći arhitekta tog doba u cijeloj imperiji. Stil u kome je džamija izgrađena oponaša stil ranih istanbulskih džamija. Otvorena je za posjetitelje u određenim vremenskim terminima.

Na kraju mramornog pločnika u starom dijelu grada je Brusabezistan. Prelijepa orijentalna robna kuća, bazar sa dugačkim hodnikom, prekrivena sa šest kupola, bila je centar trgovine svilom koja je dopremana iz Burse. Dubrovački masoni su 1551.godine pomogli izgradnju zdanja po nacrtu Velikog vezira Rustem-Paše. Kroz mali prolaz koji povezuje Ferhadiju i Bašeskijinu ulicu, dolazi se u Veliku avliju, poznatu kao i Jevrejska četvrt. Tu se nalazi Jevrejski muzej (tel:535 589). Sefardski jevreji koji su se naselili u Sarajevu, ubrzo su postali priznati trgovci unutar Otomanske imperije. Prvi hram, Stari hram, sagrađen je 1581. godine, ni nepun vijek od progona jevreja iz Španije. Posjet staroj jevrejskoj sinagogi možete organizirati ukoliko pozovete muzej Despića Kuću (033 215 531). Odmah po izlasku iz Turske četvrti, naći ćete se u dijelu Ferhadije koja podsjeća na centar Beča. Šetnja Ferhadijom vas doslovno vodi kroz prošlost Sarajeva.

Harmonija religija je uvijek bila srž multietičnog Sarajeva. Katolička katedrala završena je 1889. godine kada je Austrija stekla potpunu kontrolu nad gradom. Tu je Papa držao misu 1997.godine tokom njegove posjete Sarajevu. Katedrala je obično otvorena za posjetitelje. Iza katedrale u blizini muzičke škole je Bošnjački institut. Institut je posvećen historiji bosanskih muslimana, Bošnjaka. Ovo je interesantno mjesto gdje se mogu vidjeti stari dokumenti, te čitati o poznatim muslimanskim piscima i historičarima, kao što i nudi interesantan uvid u nacionalni identitet bosanskih muslimana. Prateći Ferhadiju, doći ćemo do Trga oslobođenja, gdje je i Saborna crkva. Ovo je najveća pravoslavna crkva u Sarajevu. Crkva je mješavina baroknog i bizantinsko-pravoslavnog stila. Crkva je posvećena na dan Svetog Ilije 2. avgusta 1872. Mali je broj dana kada crkva nije otvorena za posjetitelje. Preko puta pravoslavne crkve je Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine ( Zelenih beretki 8), u kojoj su izložena djela poznatih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika.

Na mjestu gdje se Ferhadija susreće sa Titovom ulicom gori Vječna vatra kao spomen na sve one koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Interesantno je istražiti uličice koje vode iz i u Ferhadiju, vjerovatno ćete pronaći nešto što će privući vaše interesovanje. Mnogo je atrakcija koje vrijedi posjetiti, a njihovo pronalaženje vam ne bi trebalo predstavljati problem, obzirom da u Turističkom informativnom centru možete dobiti besplatnu malu mapu. Uz rijeku Miljacku nalazi se muzej Despića kuća, kuća iz turskog perioda koja je pripadala srpskom trgovcu i koja je sačuvana u originalnoj formi. Preko puta Despića kuće nalazi se Latinska ćuprija, koju često zovu i Principovim mostom, pošto je tu Gavrilo Princip na Vidovdan 28. juna 1914. godine izvršio atentat na princa Ferdinanda i njegovu suprugu. Ovaj događaj je uzrokovao da Austrija objavi rat Srbiji, a onda je majka Rusija pritekla u pomoć Srbiji i objavila rat Austriji te je ubrzo počeo I svjetski rat. Spomenik Franzu Ferdinandu i Sofiji Hotek je izgrađen 1917. da bi onda bio srušen 1918. godine. Most je nakon 1918. godine nezvanično nazvan "Principov most". A 1993. godine most je preimenovan u Latinsku ćupriju, kako se prethodno i zvala. Prelazeći Latinsku ćupriju ulazite u dio grada koji se zove Bistrik. Park duž rijeke je omiljeno okupljalište tokom ljetnih mjeseci.

Uzvodno je Careva džamija. Originalna džamija je sagrađena 1457. godine kao dar sultana Muhameda II. Sagradio ju je Isa-beg Ishaković koji je sagradio i čuveni Saraj po kome je Sarajevo i dobilo ime. Današnja džamija je sagrađena 1566. godine po nalogu Sulejmana Veličanstvenog. Pored Careve džamije, ulica Konak vodi nas do Franjevačkog manastira i crkve Sv. Ante koji se nalaze u staroj katoličkoj četvrti na Bistriku. Preko puta se nalazi Sarajevska pivara, gdje je nedavno otvorena pivnica (bar i restoran) gdje se toči jedino tamno pivo koje se proizvodi u Sarajevu. Može vam se učiniti pomodarskim mjestom, ali je pivo odlično i jeftino a atmosfera tokom večeri je izvanredna. Istražite stražnje uličice prije nego li se ponovo spustite na obalu Miljacke. Trebali biste izaći u blizini Inat kuće u kojoj je jedan od najboljih tradicionalnih restorana u gradu. Kuća je izvorno bila napravljena na drugoj obali Miljacke. S desne strane kuće je ulica Alifakovac. Alifakovac je istočna četvrt Sarajeva i tu je smješteno muslimansko groblje na kojem su nekad sahranjivani stranci koji su umrli u Sarajevu. Ovo groblje nije interesantno samo sa historijskog aspekta nego je istovremeno mjesto sa kojega se jasno vidi stari grad. Sa druge strane groblja nalazi se staza koja vodi ka drvenom pješačkom mostu na Miljacki.

Bentbaša je drevni dio grada uz sami kanjon rijeke Miljacke. Tu je gradski bazen, a malo dalje je staza za trčanje, šetnju ili vožnju biciklom. Zatvorena je za promet motornim vozilima i divno je mirno mjesto za šetnju pored rijeke (koja je na tome dijelu znatno čišća). Duž ove staze je također i stijena za penjanje zvana Dariva. Dariva je omiljeno penjalište, bilo sa užadima ili bez njih, sa već označenim pravcima penjanja. Ako ste raspoloženi za nešto dužu šetnju, dalje istočno u kanjonu je Kozja ćuprija (odmah do njega je tradicionalni restoran sa terasom).To je elegantni kameni most (visine preko 10m). Prema putopisu Katrin Zen most je postojao prije 1550. godine. Bosanski veziri su se dočekivali upravo na Kozjoj ćupriji, a odatle su i hodočasnici odlazili na svoje daleko putovanje na istok ka Meki. Da biste zavirili u autentičnu otomansku kuću iz 18-tog stoljeća, posjetite Svrzinu kuću. Kuća/muzej je izvanredan primjer bogate begovske kuće. Kuća se nalazi u Glodžinoj 8, ulici koja je paralelna sa Logavinom. Visoki zidovi oko vrta štitili su intimu života bogatih begova. Balkoni su napravljeni od intrigantno izrezbarenog drveta a veliki dnevni boravci u kojima su boravile mnogobrojne obitelji tipični su za kuće iz ovog perioda. Kuća je restaurirana i razgledanje sa vodičem su moguće određenim radnim danima.


Lociraj na karti
Historija
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Gdje jesti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Smještaj
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Sarajevo
Bjelašnica i
Igman
Lukomir/Umoljani
Jahorina
Ilidža
Nacionalni Park
Sutjeska
Rijeka Tara
Gornja dolina
rijeke Drine
Kreševo
Fojnica
Kraljeva Sutjeska
Visoko
Vareš
Kanjon Rakitnice
Bijambare
Olovo
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?