O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Na sjevernom prilazu gradu, 3 km zapadno od Stoca, na putu M-6 Čapljina – Stolac, na lokalitetu Vidovo polje, nalazi se najstarija nekropola stećaka u zemlji - Radimlja.Tu su nalaze 133 nadgrobna spomenika
, Slavenima sljedbenicima Bosanske crkve, koji po sebi imaju jedinstvenih gravura, a datiraju iz perioda od 13 - 15. stoljeća. Stećci su restaurirani i ponovo su u punom sjaju kao u davna vremena. Nekropola je svakodnevno dostupna za razgledavanje, ulaz je besplatan, a tu je i info punkt, koji je stalno otvoren.

Zapadno od Stoca, niže sela Borojevića, nalazi se vrlo bogato paleolitsko pećinsko nalazište – Badanj. Nalazi se 45 m iznad rijeke Bregave odakle se pruža predivan pogled na okolinu. Nalazište je datirano u 13.000 – 12.000 godina p.n.e. a za ovaj lokalitet posebno je važno otkriće graviranog crteža u stijeni, koji prikazuje figuru konja napadnutog strelicama. Put do Badnja je označen putokazima, a pristup pećini je uređen.

OŠANIĆI

Na lokalitetu Gradina i Banje, iznad sela Ošanići, 3 km sjeverozapadno od Stolca, nalaze se ostaci najstarijeg ljudskog naselja u Bosni i Hercegovini. Vjeruje se da je pleme Daorsa živjelo u ovim krajevima prije 4,000 godina. Ostaci helenske umjetnosti i rukotvorina sugeriraju da su neki od elemenata helenske civilizacije stigli do ovih krajeva.
Masivni kiklopski zidovi grada Daorson, kojeg mnogi nazivaju i "hercegovački Stonehenge" skriveni su u trnovitom žbunju iznad Stoca i Bregave. Cesta do zidina je uska, strma i krivudava, ali svakako vrijedi truda kako bi se mogli diviti veličini ove ingeniozne građevine sagrađene prije četiri milenija!

Vrijedna posjete je i Crkva Sv. Petra i Pavla u Ošanićima. Crkva je podignuta prije 1500. godine. Dvije sudačke stolice klesane u žive krečnjačke stijene u neposrednoj blizini crkve najbolje govore o feudalnom statusu i visokom društvenom položaju porodice Miloradović – Hrabren, koji su dali sagraditi ovu crkvu.

Ljubiteljima vrhunskih vina preporučuje se i posjeta vinskim podrumima u Stocu i Domanovićima (tradicionalne i autohtone sorte Žilavke i Blatine, te poznate sorte Merlot i Vranac). U blizini sela Domanovići iz grožđa koje dolazi iz okolnih vinograda u vinariji Domanović proizvode se vrhunska vina i pjenušac od Žilavke - prvi i još uvijek jedini na prostorima BiH. U podrumu je najveća drvena bačva u BiH kapaciteta 16.230 litara. U vinariji možete kušati i kupiti vino, ali je posjet najbolje unaprijed najaviti. Više informacija o vinskim podrumima, te kontakt telefone možete naći na www.vinskacesta.ba.Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?