O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884. godine, smješten je nedaleko od Ljubuškog u Franjevačkom samostanu na Humcu. Samostan je izrađen 1869. godine. U muzeju se nalazi jedna od najljepših kolekcija drevnih relikvija koje su pronađene u neposrednoj okolini samostana.Najstariji pisani dokument pronađen u Bosni i Hercegovini, Humačka ploča, također je izložen u ovom muzeju. Humačka ploča (11. ili 12. stoljeće) spada među najstarije spomenike pisane na hrvatskom jeziku.
Muzej posjeduje značajnu kolekciju eksponata koji su pronađeni u rimskim naseljima kao što je: nakit, oružje, šljemovi, te gravirani nadgrobni spomenici. Veliki broj ovih eksponata pronađen je u ostacima ruševina nekadašnjeg rimskog vojnog kampa Bigeste, koji se nalazi u neposrednoj blizini samostana.

Kula Herceg Stjepana i stari grad Ljubuški iz srednjevjekovnog perioda (15. stoljeće) nalaze se iznad Ljubuškog. U doba osmanske uprave opasani su zidovima sa svih strana. Unutar zidova se vide ostaci stražarnice, ambara, pekare, barutane, a postojale su i 4 čatrnje.Selo Vitina se nalazi pored glavne ceste, 12 km sjeverno od Ljubuškog. Na par minuta od Vitine nalazi se slap Kočuša.

Dragulj ovog područja je kristalno čista rijeka Trebižat. Jugoistočno od Ljubuškog, u Studencima, nalazi se slap Kravice. Sa širinom od 120 m i visinom od 25 m, Kravice su jedan od najvećih i zasigurno najimpresivnijih slapova u Hercegovini. Voda je svojom snagom pada u podnožju vodopada napravila prirodni bazen. Ovo je omiljeno lokalno kupalište i izletište, a u zadnje vrijeme dolaze i turisti sa svih strana. Ovo mjesto je najbolje posjetiti u proljeće kada je najviša razina vodopada a okolna priroda se zaogrnu blještavim zelenilom.

Kraj je poznat po sočnim smokvama, slatkom grožđu i vrhunskom duhanu, a u brdskim područjima proizvodi se originalan sir iz mijeha.

Vinarija u Ljubuškom djeluje još od 1882. godine i kao takva je najstarija vinarija u Bosni i Hercegovini. Vinarija se ponosi svojim dugogodišnjim nasadima Žilavke, Blatine, te mladim nasadima Merlota, Sauvignona, Zweigelta i drugih vrhunskih sorti. Detaljne informacije o vinskim podrumima pogledajte na www.vinskacesta.ba

Crkva uznesenja blažene djevice Marije u Širokom Brijegu građena je u kasnoromaničkom stilu, a u sklopu samostana je i Samostanska riznica, kao i Franjevačka galerija s preko 1500 umjetnina.

U blizini bazilike u Mokrom, 2,5 km udaljeno od Širokog Brijega, nalazi se nekropola s mnogobrojnim stećcima, što navodi na zaključak da je ovaj kraj od 12. do 15. stoljeća bio gusto naseljen. Spominje ga i Car Konstantin Porfirogenet još u 10. stoljeću.

Kočerinska ploča, koja potječe iz 1404. godine, pravi je dokument o postojanju kršćanstva na ovim prostorima. Ploča je grobni natpis Vignja Miloševića. Natpis je pisan bosančicom tj. hrvatskom ćirilicom i to čistom ikavicom. Ploča je ugrađena u zid katoličkog župnog dvora u Kočerinu.

Stara crkva sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, u blizini Gruda, sagrađena je 1856. godine i najstarija je crkva u Zapadnoj Hercegovini koja je u upotrebi. Oko nje su pronađeni temelji još starijih crkava, ranokršćanske bazilike iz 4. – 6. stoljeća, te temelji Starohrvatske crkve iz 9. – 11. stoljeća. Tu se nalazi i Franjevačka arheološka zbirka u kojoj su izloženi eksponati od prapovijesti do 19. stoljeća.

Izvor rijeke Tihaljine u zaseoku Peć - Mlini (Drinovci kod Gruda) u obliku je potkovice. Iznad izvora Tihaljine je Ravlića pećina (ili Kostrešova pećina), duga 95 metara, gdje su otkriveni tragovi boravka ljudi iz mlađega kamenoga doba.


Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?