O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Stari grad u Blagaju je vrijedan razgledanja. Ovaj relaksirajući hercegovački gradić se polako razvija i mnoge od njegovih starih zgrada su podignute u orijentalnom stilu. Razgledanje nasljeđa je prijatna 30-45 minutna šetnja koja započinje od Tekije.Tekija na vrelu Bune izgrađena je u 16. Stoljeću u klasičnom baroknom turskom stilu.
Velagićevinu, posjed najstarije begovske porodice sa ovih prostora, čini kompleks kuća sa popratnim objektima. Kompleks datira iz 1766. Godine, a danas predstavlja i muzej koji je otvoren od maja do oktobra. Muzej posjeduje bogatu zbirku predmeta i knjiga iz tog perioda.
Porodica Velagić se još od osmanskog doba bavi pčelarstvom. Med izvanredne kvalitete i danas prave na tradicionalan način, pa ne treba propustiti priliku i pri posjeti kupiti najmanje jednu staklenku meda.

Nedaleko od tekije nalazi se restorani koji nude tradicionalnu kuhinju, a na prvom mjestu su riblji specijaliteti pripremljeni od pastrmke, netom izvađene iz rijeke Bune.

Ako prošetamo od restorana ka staroj čaršiji vidjet ćemo Sultan Sulejmanovu džamiju iz 1520. godine i lijepu Karađoz - begovu ćupriju izgrađenu 1570. godine. Ako nastavimo dobro održavanom stazom koja ide kraj Bune natrag ka njenome izvoru sa druge strane rijeke, doći ćemo do mjesta koje je idealno za fotografisanje ovog posebnog ambijenta tekije i samog izvora.Blagaj ima iznimno veliki broj sunčanih dana u godini, gotovo 200. Stoga i ne čudi činjenica da oko 170 vrsta ptica nalazi stanište na ovim prostorima. Među njima je najpoznatiji bjeloglavi sup (Gyps fulvus), vrsta kojoj prijeti istrebljenje. Ove rijetke ptice možete vidjeti u Eko-centru „Blagaj“. Sve detaljne informacije mogu se naći na internet stranici www.novival.info.

Ako ste raspoloženi za planinarenje, možete prošetati do tvrđave Herceg Stjepana Kosače, koji je u srednjem vijeku vladao Humom (današnjom Hercegovinom) i u ovoj tvrđavi stolovao. Tu je rođena i posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača-Kotromanić.

Stjepan-grad je sagrađen na oko 200 m visokom krševitom brdu iznad Blagaja. Ovu tvrđavu prvobitno su izgradila ilirska plemena, zatim su je ojačali Rimljani, pa bosanski vladari i na kraju su je Osmanlije znatno proširile. Do ostataka ove tvrđave na vrhu litice se može doći jednosatnom šetnjom uz vijugavu stazu. Ovo je odlično mjesto za posmatranje Neretvanske doline, kao i idealno mjesto za izlet. Staza nije obilježena, no nije je teško pronaći. U tvrđavi nema vodiča niti se naplaćuje ulaz.

Ukoliko želite neposredno doživjeti prirodu i ljepotu rijeke Bune i Bunice, možete to uraditi spuštanjem u čamcima ili kanuima niz tok rijeke Bune, dužine 6 km ili rijeke Bunice, dužine 7 km.

Kraća vožnja (od izvora rijeke Bune do izletišta Ada) traje oko 1 sat, a duža relacija, od izvora rijeke Bune ili rijeke Bunice do ušća ove dvije rijeke, traje oko 3 sata. Kulturno-historijske spomenike i prirodne ljepote Blagaja možete obići i na biciklima. Bicikle možete iznajmiti u prostorijama Turist info centra u Blagaju. Sve detaljne informacije o vožnji po rijekama, najmu bicikala i ostaloj ponudi Sportsko turističkog kluba „Blagaj-City“ pronaći ćete na internet stranicama kluba www.blagaj-city.com.


Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?