O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Travnička srednjovjekovna tvrđava, koja je jedan od objekata koji su preživjeli požar 1903. godine, svojom impozantnom strukturom, kojom je već stoljećima branila grad od osvajača, još uvijek dominira horizontom.


Tvrđava je otvorena za posjetitelje, a u starom dijelu grada oko nje nalaze se neki od veoma impresivnih primjeraka tradicionalnih kuća. Danas ovo je vjerovatno najbolje očuvana tvrđava u središnjoj Bosni. Travnik osim što je poznat kao vezirski grad, bio je poznat i kao drevno trgovačko mjesto. Čaršije su uvijek bile prepune posjetilaca iz Dubrovnika, Srbije i kao i drugih pokrajina. Isto kao što su Mostarska i Sarajevska čaršija imale svoje zanatlije imao je Travnički stari grad. Travnik je rodno mjesto pisca nobelovca Ive Andrića, autora poznatog romana Na Drini ćuprija. On je također napisao i Travničku hroniku, u kojoj opisuje život u Travniku tokom osmanske vladavine. Kuća Ive Andrića je sada muzej i restoran u kojem možete pojesti ukusno jelo, a nalazi se u centru grada (Divan restoran: + 387 32 511 492, Zenjak bb, Travnik).

Sahat kula je još jedan od znakova arhitektonike iz otomanskog perioda. Sagrađena je u 18. stoljeću i izdiže se 20 metara iznad centra grada. Naš je savjet da nipošto ne ignorišete Plavu Vodu, veliki izvor koji izvire u podnožju planine Vlašić, a koja protiče kroz Travnik. Pored Plave vode nalazi se restoran gdje se mođete osvježiti i potražiti hlad u sparnim ljetnim danima. U blizini se nalazi Elči-Ibrahim pašina Medresa, izgrađena u neomaorskom stilu. Izgrađena je 1706. godine, kao posljedica rasta važnosti grada Travnika unutar Osmanske imperije, ne samo kao trgovačkog centra nego i centra Islamskih studija.Teško je ne posjetiti Šarenu džamiju
izgrađenu 1757. godine. Sa svojim jarkim bojama, jedinstvenim i zanimljivim umjetničkim detaljima na vanjskim zidovima i duborezom, smatra se jednom od najljepših džamija na Balkanu i jedinom u zemlji za koju se vjeruje da se u njoj nalaze vlasi poslanika Muhameda. Na vanjskim zidovima se nalaze jedinstveni cvijetni motivi, i ovo je jedna je od dvije džamije u Bosni i Hercegovini gdje se molitva obavlja na prvom spratu, dok se u prizemlju nalaze poslovni prostori.
Jani džamija je najstarija džamija u Travniku i datira iz 1549. godine. Nekoliko puta je rekonstruirana i restaurirana otkako su derviši u 16. stoljeću naredili njenu izgradnju. Lončanica i Hadži Ali-begova džamija su također vrijedne posjete jer predstavljaju izvanredne primjere osmanlijske arhitekture.

Hadži Ali-begova džamija je jedina džamija u Bosni i Hercegovini koja ima sunčani sat.
Travnik se također mogao pohvaliti stanovništvom koje pripada različitim etničkim grupama. U gradu se nalazi katolička crkva Sv. Ivana Krstitelja izgrađena 1887. godine. Na izlazu iz Travnika na sjeveru Lašvanske doline nalazi se Gospina Kapela. Kapela je izgrađena pored izvora za kojeg se mislilo da ima ljekovito dejstvo i svetište je katolicima ovoga regiona. Crkva Božjeg izvora izgrađena je na istom mjestu. Pravoslavna crkva Znamenitosti iz 1854. godine dom je mnogim ikonama koje datiraju iz 17-19. stoljeća.

Jugoistočno od Šarene džamije pored rijeke Lašve nalazi se jedna od nekoliko preostalih starobosanskih mahala. U ovoj mahali zadržan je i sačuvan starobosanski stil gradnje kuća i posebno zanimljiv je primjer tradicionalne bosanske arhitekture sa strmim krovovima, napravljenim da se u periodu oštrih zima na njima ne zadržava snijeg. U kućama se i danas obitava i to im daje epitet živućih muzeja.U centru grada u ulici Mehmed-paše Kukavice br.1 je Zavičajni muzej (tel: + 387 30 518 140). Muzej je otvoren od ponedjeljka do petka od 07:00 do 16:00 sati, subotom i nedjeljom od 10:00 do 14:00 sati. Ulaz: 1 KM.
U galeriji Terra, u Bosanskoj ulici 161 možete pronaći bogatu kolekciju slika domaćih slikara koje često prikazuju motive iz života grada Travnika. Na osam kilometara od Travnika prema Vitezu nalazi se poznati franjevački manastir Guča Gora. Iako je franjevačka crkva imala poteškoća tokom Otomanskog perioda mnogi od manastira su nastavili sa svojim radom. Malo selo Guča Gora je smješteno na vrhu brda iznad Lašvanske doline. Kao i većina franjevačkih manastira i ovaj je otvoren za posjetitelje i posjeduje interesantnu kolekciju knjiga.Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge

Zenica
Travnik
Planina Vlašić
Park Prirode Tajan
Tešanj
Maglaj
Teslić
Rijeka Krivaja/
Zavidovići
Bugojno
Prusac
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?