O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Čiste izvorske vode u rijekama i jezerima Plivskog regiona već desetljećima stvaraju izvanredne uslove za ribolov.Rijeka Pliva sa razlogom ima reputaciju jedne od najboljih mjesta za pecanje
sa umjetnim mamcem, muhom (mušičarenje). Srednji i donji tok Plive, kao i ostale velike rijeke u ovom regionu nude izvanredne uslove za ribolov. Ogromni primjerci ribe su uhvaćeni na Plivi i sa obale i iz čamca. Vrlo je jednostavno pristupiti rijeci, jer ceste idu uz rijeku.

Rijeke i jezera Plivskog regiona sportskim ribolovcima nude velike i zdrave primjerke ribe raznih vrsta. Različite tehnike pecanja od pasivnih do onih veoma aktivnih mogu biti upražnjavane na ovom području. Sportski ribolovci mogu se odlučiti za pecanje duž obale, tehnikom mušičarenja ili plovkarenja (pecanje na plovak) ili pak za ležerniju varijantu pecanja iz čamca na jezeru. Na www.plivatourism.ba možete saznati više o ovoj lokaciji.

Kajak i veslanje

Veliko plivsko jezero stvoreno je kada je izgrađena hidrocentrala. Jezero je dugačko 3800 metara i proteže se od Jajca do Jezera. Širina mu je 500 m a prosječna dubina je 33 m, a najveća dubina je 100 m. Voda je uglavnom mirna ali se ponekad zna desiti jak vjetar. Veliko jezero se ne mrzne tako da je kajak i veslanje moguće toko cijele godine. Plivska jezera su atrakcija za kajak i kanu, jer se voda smatra "teškom". Uslijed prirodne pojave, javlja se dodatni atom hidrogena koji ovoj vodi daje ekstra stabilnost, zbog toga voda je izuzetno mirna i ravna što je idealno za održavanje takmičenja u kajaku i kanu.
Svih 29,5 km rijeke Plive je pogodno za kajak i kanu. Za one koji vole divlje vode, tu su bijele vode gornjeg toka ove rijeke od izvora do Plivskog jezera.Za ljude takmičarskoga duha tu je Plivsko jezero. Na ovom jezeru održavaju se takmičenja svih nivoa, od lokalnih do svjetskog prvenstva u kajaku. Staze od 200, 500 i 1000 m su stalno obilježene plutačama. Svake godine u julu i avgustu ovdje se održavaju državna i međunarodna takmičenja.

Možete iznajmiti kajak dvosjed ili četverosjed, koji uvijek dolaze sa svom pratećom sigurnosnom opremom. Takođe, možete iznajmiti i kanue i pedaline koje takođe imaju opremu. Jedrilice su dozvoljene na jezeru za razliku od motornih čamaca, kako bi se izbjeglo zagađenje vode. Oprema se može iznajmiti na pola dana ili cijeli dan. Ukoliko vam se posreći, možda budete uživali i u koncertu na plaži na malom Plivskom jezeru. Raspored koncerata možete naći u Kajak klubu. Pliva eco turistička organizacija vam može dati više informacija o tome na www.plivatourism.ba


Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Jajce
Banja Luka
Doboj
Bihać
Područje rijeke
Plive
Bardača
Ptičji Rezervat
Rijeka Una
Drvar
Cazin
Bosanska Krupa
Velika Kladuša
Prijedor/Kozara
Nacionalni Park
Sanski Most
Rijeka Vrbas
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?