O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Izvori mineralne vode Slana Banja i Kiseljak su među najznačajnijim prirodnim resursima Tuzle. Podzemna eksploatacija dovela je do stvaranja velikih šupljina, tako da dobar dio staroga grada tone.U zadnje vrijeme ulažu se znatni napori kako bi se ovo područje revitaliziralo. Ostaci starog grada su još uvijek šarmantni i dok šetate kroz centar zaboravljate na industrijsku zonu koja se nalazi u predgrađu.
Tuzla je univerzitetsko i obrazovno središte tako da je tu veliki broj klubova i kafića koji mogu biti interesantni mlađim turistima.

Narodno Pozorište (Pozorišna ulica 4; tel: 035 251 646) je izgrađeno za vrijeme Austrougarske 1898. godine i najstarije je u zemlji. Predstave se redovno održavaju, iako vrlo rijetko imaju predstave i koncerte na engleskom jeziku, oni imaju izvanredne pozorišne izvedbe i postavke. Galerija Portreta (2. Tuzlanske brigade 13; tel:035 276 150) ima stalne izložbe domaćih i međunarodnih umjetnika. Galerija Ismeta Mujezinovića (Klosterska bb; tel:035 252 002) uglavnom je posvećena samom slikaru Mujezinoviću. On je bio izvanredan slikar iz Tuzle dovoljno poznat da zasluži svoju galeriju i spomenik. Muzej Istočne Bosne (Džindić mahala br. 21; tel: 035 318 321) izlaže arheološke, etnološke, historijske, umjetničke eksponate i rukotvorine iz cijelog regiona. Muzej je otvoren za posjete od ponedjeljka do petka od 07:00 do 15:00 sati.Pored mnogobojnih lijepih tuzlanskih džamija tu je i pravoslavna crkva, koja je ostala nedirnuta tokom prethodnog rata.Franjevački samostan je i dalje veoma aktivan a Katolička zajednica u Tuzli je dosta velika. Tik izvan grada u selu Breska se nalazi 200 godina stara katolička crkva.Pošto su daleko od mora, vlasti su se upustile u izgradnju ogromnog vještačkog jezera. Panonsko jezero stvoreno u blizini slanih izvora u centru grada, posjetilo je 100,000 posjetitelja u prva dva mjeseca njegova postojanja. Nedavno je izgrađeno još jedno jezero (www.panonika.ba). Ulaz u kompleks je oko 1,5 KM.Petina vode u jezeru je prirodna slana voda koja istovremeno radi kao prirodni prečišćivać. Grad posjeduje još nekoliko izletničkih atrakcija: Ilinčica koja je najbliža gradu, Jezero Modrac, veliko jezero na čijim se obalama nalaze plaže, restorani, kafići, prenoćišta i koje privlači veliki broj posjetitelja; Konjuh planina pogodna za planinarenje.

Savjetujemo vam da posjetite i Zoološki vrt Bingo u kojem se nalaze medvjed, vuk, tigar, noj i druge životinje. Za više informacija molim vas da posjetite: https://www.facebook.com/zoovrtbingo/
Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Tuzla
Bijeljina
Srebrenica
Srebrenik
Gradačac
Gračanica
Kladanj
Zvornik
Istočna Posavina
Šekovići
Vlasenica
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?