O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Visoke planine koje okružuju prostrana polja (Livanjsko, Duvanjsko i Kupreško) uz povoljna strujanja zraka pružaju idealne uvjete za zmajarenje i paragliding, dok očaravajući prizori krda divljih konja na ogromnim prostorima Livanjskog polja privlače brojne posjetitelje.

Za ljubitelje planinarenja svake godine, od travnja do studenog, u više navrata u toku svakog mjeseca, posebno u ljetnom periodu održavaju se planinarski pohodi na okolne planine Cincar, Vran, Čvrsnicu, Dinaru.

Lov se na livanjskom području organizira u šest lovišta, a ako volite ribolov, utočište ćete pronaći odmarajući se uz rijeke s kristalno čistom vodom bogatom ribom i riječnim rakovima, ili uz Buško jezero koje je najveće vještačko jezero u Europi.

Na ogromnim prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja, na visoravni Krug, samo desetak kilometara od Livna, opuštajući mir narušava galop više od dvije stotine divljih konja! Oni koje put nanese na područje Kruzi, od Korićine do Borove glave, impresionirat će očaravajući prizor krda divljih konja, koji u potrazi za dobrom travom, soli i vodom dnevno pređu i na desetine kilometara.

Hajduk Mijat Tomić mistični je povijesni lik ovoga kraja iz 17. stoljeća. Opjevan je u mnogim narodnim pjesmama, a mnoštvo priča, pisanih i nepisanih, govori o njegovoj hrabrosti i junaštvu. Njemu je u spomen 1999. osnovana Hajdučka družina koja je od tada zaštitni znak svih kulturnih manifestacija. Na Vran planini u Parku prirode Blidinje, 25 km udaljeno od Tomislavgrada, nalazi se pećina hajduka Mijata Tomića u kojoj se prema predaji hajduk skrivao.


Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?