O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


U blizini Sokoca se nalazi izuzetno očuvana austrijska tvrđava izgrađena u 14. vijeku. Na ovom mjestu su se Islam i kršćanstvo često sretali, a ponekad i sukobili. Današnja Fethija džamije je nekada bila Crkva Svetog Antuna.


Stećci na trgu su ostaci heretičke Bosanske Crkve. Trgom dominira Kapetanova kula, Zvonik crkva i Turbe kao dokaz očuvanja multi-etičnosti zajednice. U Gradskoj galeriji (Bosanska 15; tel/fax: 037 223 083; e-mail: gradskagalerija@bih.net.ba; web: www.ggbihac.ba) možete pronaći radove lokalnih umjetnika. Otvorena je radnim danima, a u ljetnoj sezoni i vikendom. Ulaz je slobodan.

Muzej Pounja (037 223 214) je smješten u istoj ulici. U ovom malom muzeju izloženi su predmeti koji potiču iz vremena ilirskih plemena, Rimljana, Austro-ugarske i Turske vladavine. Kada Bišćane pitate što je najljepše u Bihaću odgovor će nesumnjivo biti Una. Rijeka Una je dio njih, te se oni tako i brinu o njoj. Ova rijeka koja protiče kroz grad široka je oko 30 m, a duga je 207 km (od Hrvatske Krajine do ulaza u Savu kod Jesenovca). Ovo je četvrta najveća rijeka u Bosni i Hercegovini obima 270m³/sek. Ali vam to neće reći ljudi iz Bihaća. Oni će vam ispričati o plavim vodama koje su uklesale put u vapnenim kanjonima, njenim plodnim dolinama, o njihovom najdražem mjestu za kupanje iz djetinjstva i, nezaobilazno, uzbudljivom raftingu na bijelim vodama Une.


Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Jajce
Banja Luka
Doboj
Bihać
Područje rijeke
Plive
Bardača
Ptičji Rezervat
Rijeka Una
Drvar
Cazin
Bosanska Krupa
Velika Kladuša
Prijedor/Kozara
Nacionalni Park
Sanski Most
Rijeka Vrbas
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?