O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Porodična kuća Gradaščevića je izgrađena 1786. godine i danas je porodični muzej. Grad je prepoznatljiv po kuli Husein-kapetana Gradaščevića koja je sagrađena 1821. godine. Veliki kompleks je bio oštećen tokom prethodnog rata, ali je sad rekonstruiran i poprimio je svoj prvobitni izgled.


U starom djelu grada nalazi se kulturni centar, muzej, galerija i biblioteka , i sve ove ustanove nose njegovo ime. Ispod gradskih kapija nalazi se Huseinova džamija koja je izgrađena 1826. godine, koju karakterizira njen uski i visoki minaret. U isto vrijeme je izgrađena i sahat kula (koja je visoka 22m). Grad je umnogome očuvao svoj orijentalni stil.
I vjerovali ili ne ovdje se nalazi još jedna od mnogobrojnih termalnih banja sjeveroistočnog regiona (Banja Ilidža, tel.: + 387 35 852 300; e-mail: info@banjagradacac.com).

Ovo područje također karakteriziraju i njegova vještačka jezera, Hazna i Vidara. Kao i u Tuzli i ovdje se nalaze plaže, organizirani su sportovi na vodi i postoje rekreacijski tereni. Lovački centar iz Gradačca organizira lov na patke, zečeve i fazane na površini od preko 37,000 hektara. Svake godine u Gradačcu se održava sajam šljive i sajam knjige, oba veoma mala i lokalna, ali u cijeloj zemlji vrlo poznata, što ih čini još interesantnijim.

U zaseoku Mišići, 10 km od Modriče, možete posjetiti voćnjak sa zasadima kruške, jabuke i šljive i isprobati rakije i likere koji se ovdje proizvode i prodaju pod brendom “Monogram”. Dođite u degustacioni podrum da se uvjerite u kvalitetu. Za organizovane grupe moguće je dogovoriti obilazak destilerije sa degustacijom i ručkom. Kontakt 00 387 66 242 232, 00 387 53 813 763 ili email office@igmintravel.com.Opravdajte svoj dolazak u sjeveroistočnu regiju naše zemlje uživajući u jedinstvenom obilasku naših voćnjaka, saznajte sve što Vas zanima o proizvodnji rakije, zaboravite na vrijeme u našem podrumu degustirajući svoju omiljenu Monogram rakiju odležalu u buradima hrasta kitnjaka.

Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Tuzla
Bijeljina
Srebrenica
Srebrenik
Gradačac
Gračanica
Kladanj
Zvornik
Istočna Posavina
Šekovići
Vlasenica
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?