O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


Banja Lukom dominiraju rijeka Vrbas i tvrđava Kastel koja je izgrađena na obali rijeke. Tvrđava je preživjela i zemljotrese i ratove i jedna je od najbolje sačuvanih u Bosni i Hercegovini. Neki dijelovi su nedirnuti i još uvijek su u upotrebi.


Prvobitno to je bila mnogo manja rimska utvrda koju su ojačali Slaveni, a Turci proširili kada je Banja Luka postala grad iz kojega se Otomansko carstvo branilo od Austrougarske. Glavni park koji se nalazi u Karađorđevićevoj ulici zove se Park Mladena Stojanovića, ima veliku pješačku zonu, nekoliko teniskih terena, kafić i restoran. Park je prepun Banjalučana i odlično je mjesto za upoznavanje.
Umjetnička Galerija Republike Srpske (Trg Srpskih junaka 2; tel: 051 215 364; email: galrs@inecco.net) u kojoj su izloženi radovi poznatih srpskih slikara. U njihovim prostorima su česte i izložbe moderne umjetnosti. Ulaz je slobodan, a moguće je po dogovoru dobiti i vodiča koji govori engleski jezik.
Kulturni centar Banski Dvori (Trg srpskih vladara 2; tel: 051 300 686; e-mail: banskidvor.kc@blic.net) je smješten u prelijepoj zgradi sa parkom koja je izvorno služila kao guvernerova rezidencija. Centar organizuje predstave, koncerte, večeri poezije i ostale događaje, a raspored programa možete saznati kada dođete tamo.

OKO GRADA

Bočac je srednjovjekovni grad iz 15. stoljeća smješten na lijevoj obali rijeke Vrbas na pola puta između Jajca i Banja Luke. Bilo je nekoliko inicijativa da se stvore eko-centri kako bi se sačuvala ova prirodna ljepota. Sada se nalazi na listi nacionalnih spomenika vlade Republike Srpske. Ako ste raspoloženi za šetanje, cesta južno od Banja Luke će vas odvesti do tamo kroz kanjon Vrbasa.
Manastir Gomionica je jedan od najljepših primjera pravoslavnih manastira u sjevernoj Bosni. U sklopu manastira se nalazi i crkva čiji su temelji posvećeni Vavedenju Bogorodice, datira iz 1536. godine. Slično, ali ne tako intenzivnog stila kao u pravoslavnim manastirima na Karpatima u Rumuniji, sačuvano je nekoliko fresaka, te veliki broj vrijednih ikona i starih rukopisa. Možete vidjeti interesantnu kolekciju starih štampanih knjiga na ćirilici kao i dragocjene predmete koji se koriste prilikom liturgije.
Manastir Sv. Ilije, Krupa na Vrbasu, obnovljen je na temeljima crkve srednjovjekovne utvrde Greben koja se nalazi u kanjonu Vrbasa. Vjeruje se da je prvobitno crkva sagrađena unutar drevnog grada, što nije potvrđeno obzirom da je većina utvrde u ruševinama, a izvršeno je i vrlo malo arheoloških istraživanja. U 15. stoljeću brigu o manastiru ispod Greben grada je preuzela feudalna familija Vojsalić, nasljednici Hrvoja Vukšića Hrvatinića. Crkvu Sv. Ilije u Krupi na Vrbasu je ponovo izgradio Sava Kosmanović 1889. godine nakon pada Otomanske imperije.

Trapisti franjevački manastir Marije Zvijezde

Kolonija Trapista je u Banja Luci (Delibašino selo) osnovana 1869. godine, a sama crkva u sklopu manastira je izgrađena između 1874. i 1875. godine. Pored obrednih predmeta napravljenih u 19. i 20. stoljeću od plemenitih metala, manastirska kolekcija uključuje i dvije vrlo vrijedne slike: Raspeće i Sv. Filomena, obje su radovi venecijanskih majstora iz 16. stoljeća. Kao i u većini manastira i ovdje se nalazi kolekcija starih štampanih knjiga, u kojoj se između ostalog nalazi i zbirka poslanica Sv. Augustina, štampana 1493. godine u Bazelu. Manastir je nadaleko poznat po svom ukusnom bijelom siru kojeg monasi ovdje proizvode duže od jednog stoljeća.

Romanovići je mala drvena crkva koja se nalazi nedaleko od Gradiške, sjeverozapadno od Banja Luke. Sv. Nikoli su je posvetili stanovnici sela Romanovići smještenog na istočnim padinama planine Kozare, 20 km južno od Gradiške. Izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća i među posljednjim je preostalim drvenim pravoslavnim građevinama u zemlji.


Lociraj na karti
Historija
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Gdje jesti
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Smještaj
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Jajce
Banja Luka
Doboj
Bihać
Područje rijeke
Plive
Bardača
Ptičji Rezervat
Rijeka Una
Drvar
Cazin
Bosanska Krupa
Velika Kladuša
Prijedor/Kozara
Nacionalni Park
Sanski Most
Rijeka Vrbas
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?