O Bosni i Hercegovini
Praktične informacije
Turističke atrakcije
FAQ's
Publikacije
Mapa "Srca južne Evrope"
Mobilni turistički vodič i turističke kartice
Turističke informacije
Komunicirajte sa BH Telecomom: Prepaid paket za turiste
Frend za turiste: povoljna komunikacija i neograničen mobilni internet
Mailing lista
Prikaži
Smještaj
Sportske klubove
Turističke agencije

u


U neposrednoj blizini Čapljine, prema selu Struge, smješteno je Mogorjelo. Taj spomenik spada među najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u ovom kraju.

Predmeti nađeni u Mogorjelu potječu iz 4. stoljeća. Sama Villa rustica svojim bogatstvom, ljepotom i osebujnošću arhitekture predstavlja oazu vrednota i ljepote, okruženu bogatom mediteranskom vegetacijom. Villa rustica ima i ljetnu pozornicu za predstave, a ispod zidina nalazi se istoimeni restoran koji nudi kulinarske specijalitete poput miješanog brudeta, jegulja, pastrva i žaba.

Na lokalitetu povijesnog Mogorjela nalazi se Konjički klub "Vranac" koji nudi posjetiteljima jahanje u prirodi uz rijeku Neretvu. Klub ima 20-tak grla, a posebnu pozornost plijene dva veoma mirna konja namijenjena terapijskom jahanju. Klub je otvoren svakodnevno za posjetu i jahanje.
Cijena jahanja za odrasle u trajanju 60 minuta iznosi 20 KM. Jahanje konja za djecu košta 5 KM, a terapijsko jahanje je besplatno.

Gabela je od 15. do 18. stoljeća bila veliko trgovačko središte, ali i značajna strateška tvrđava na mletačko-turskoj granici. Pažnju svjetske javnosti Gabela je privukla i krajem prošlog stoljeća kada je meksički znanstvenik Roberto Salinas Price, proučavajući Ilijadu i Odiseju, razvio hipotezu prema geografskim informacijama u Ilijadi, da je trojanski rat bio u dolini rijeke Neretve, odnosno da je Gabela bio Ilios, glavni grad države Troje.

Nezaboravno iskustvo koje ne smijete propustiti, naročito fanovi ekstremnih sportova, ali i oni koji žele iskusiti direktan kontakt s prirodnom, je kanu safari na rijeci Trebižat.
Na početku rute, rijeka je jako tiha i mirna, dok kasnije postaje brza i uzbudljiva. Tokom putovanja možete vidjeti mnoge ptice i ribe, kao i prekrasne sedrene slapove.

Za više informacija posjetite:
http://visitherzegovina.info/
http://www.meet-hercegovina.com/
http://www.hercegovina.ba/index.php/bs/


Lociraj na karti
Dolazak
Šta vidjeti i raditi
Muzeji i Galerije
Festivali
Turističke
informacije
Gdje odsjesti
Turizam, aktivnosti
& ostale usluge
Mostar
Međugorje
Neum na moru
Područje planine Velež
Počitelj
Blagaj – izvor rijeke Bune
Stolac
Trebinje
Konjic i Boračko jezero
Region Jablaničkog
jezera
Prozor - Rama
Park Prirode
Blidinje
Kupres
Livno
Vjetrenica
Hutovo Blato
Ptičji Rezervat
Ljubuški
Čapljina
Kanjon Rakitnice
Zemlja u obliku
srca
Šta raditi?
Kuda ići?